Националният отбор на България по математика направи отлично представяне в Балканската олимпиада за участници до 15 години и половина. Шестима български ученици се завърнаха от Турция с шест медала от тазгодишното състезание, което се проведе между 25 и 30 юни в Анталия, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.
Златно отличие завоюва деветокласникът Борис Марков от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“.
Българските ученици спечелиха общо 4 сребърни медала. Призовете бяха за осмокласниците Йоана Младенова и Христо Баларев от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“; за Божидар Сакарев от Първа частна математическа гимназия в София и Александър Пендов от Математическата гимназия „Академик Кирил Попов“ в Пловдив.
Бронзов медал взе седмокласникът Стоян Балтов от Профилираната природо-математическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас.
В отборното класиране България е на второ място от общо 11 официални държави-участници. Така страната ни се нареди след домакините от Турция.
Ръководители на българския отбор бяха Мирослав Маринов и доц. Ивайло Кортезов от Института по математика и информатика (ИМИ) към Българската академия на науките (БАН).
БТА припомня, че българските ученици спечелиха осем медала на 41-вата Балканска олимпиада по математика, която приключи в началото на месец май тази година във Варна. На награждаването на победителите присъстваха служебният министър на образованието Галин Цоков, кметът на крайморския град Благомир Коцев, представители на Съюза на математиците в България и началникът на Регионалното управление на образованието във Варна д-р Ирена Радева.
/ЙВЛ