Техниката на „Нелсен Чистота“ за пореден път отказа и в петък фирмата съобщи, че сметосъбирането ще бъде нарушено в най-големите квартали на Русе - „Чародейка Север“, „Чародейка Юг“ и „Дружба 1,2 и 3. За спасяване на положението в работата се включвали трактор и самосвал.
Истинското спасяване на положението обаче дойде от общинските предприятия „Паркстрой“ и „Комунални дейности“, които се включиха в сметопочистването, за да не се превръщат контейнерите в в най-големите горещини в огнища на гниене, смрад и потенциални зарази.
„До дни трябва да приключи процедурата за избор на изпълнител, който ще се грижи за събирането и транспортирането на битови отпадъци, обществената хигиена, снегопочистването и зимното поддържане в града. Новата процедура предвижда до участие да бъдат допуснати единствено дружества, които разполагат със съвременна и фабрично нова техника за изпълнение на дейностите по сметосъбиране. В условията отново е заложен и стандарт Евро 6 за екологичен транспорт. Новият договор предвижда сметопочистващата фирма да бъде задължена да използва автоматизирана система навсякъде, където това е възможно, както и още по-строги санкции при неизпълнения на задълженията на изпълнителя, които нарушават комфорта на гражданите“, съобщиха по този повод от Община Русе.
Четенето между редовете показва, че „Нелсен Чистота“ може и да приключи работата си в Русе. Още повече срещу нея има много мощен конкурент. Както „Утро“ вече писа, за поръчката на стойност 37,2 млн. лева с ДДС за следващите 4 години кандидатства „Консорциум Еко Русе Груп“ ДЗЗД, в който участват четири фирми. Три от тях - „Еко Клийн Сървиз“ ЕООД, „ЕКО РЕСУРС-Р“ ООД и „РТК“ ООД влизат в обединението „Консорциум Еко София Груп“ ДЗЗД, което извършва сметосъбирането не къде да е, а в софийските райони „Витоша“ и „Овча купел“.