От днес „Общински транспорт Русе“ е единствен превозвач на територията на града, а новите разписания на линиите от 1 юли бяха публикувани в четвъртък. И само за ден срещу тях в дружеството са получени 256 оплаквания, научи „Утро“. 
Най-сериозни притеснения русенци изразяват относно сериозното намаление на курсовете по някои от най-натоварените линии. Линия 11 например вече извършва 16 курса в делничните дни вместо 41. А 12-а прави 20 обиколки по маршрута си вместо 52.             

Което според тях не се връзва с обявените намерения за превръщането на обществения транспорт в предпочитано средство за придвижване из Русе.
Тези много курсове в разписанията на частниците са фигурирали в разписанията, но всъщност голяма част от тях не са извършвани, защото толкова пътници за тях няма, обясни изпълнителният директор на „Общински транспорт Русе“ ЕАД Александър Георгиев. Премахнати са дублирани курсове на различни линии като например 2-а и 12-а, които до голяма степен се припокриват. 
От тези 256 оплаквания 47 са абсолютно идентични като текст, но изпратени от различни лица и от различни имейли. Има хора, които протестират, че автобусът вече ще минава не в 7:20, а в 7:10 часа и няма какво да правят като отидат по-рано на работа. Но има и читави предложения, с които ще се съобразим, каза Георгиев.
Според директора на общинското дружество в разписанията могат да се направят корекции, но след като минат два-три месеца и се види каква е ситуацията. Това ще стане най-вероятно през септември, преди тръгването на децата на училище. Курсовете могат да се увеличат с 10% където е необходимо, за сметка на линии, които се окажат не толкова натоварени.