Изложба с над 90 творби на художничката Неда Личева е подредена в Националното изложение на занаятите и изкуствата в Орешак.
„Неда Личева е един от силно модерните автори в керамиката, с ярък и силно разпознаваем почерк. Тя се представя с утилитарна керамика и керамични стенни пана, които са комбинация от високо изпечена керамика и корозирал метал“, каза при представянето на художничката председателят на Дружеството на плевенските художници Николай Неделчев - Кокала.
Това е трета самостоятелна изложба за художничката, която е потомствен керамик и възпитаник на Национално училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“ в Троян и Националната художествена академия, разказа той.
Изложбата е под надслов Jazzy („Джазово“) и по думите на Неда Личева е вдъхновена от джаз музиката и любовта ѝ към различните материали, нестандартните комбинации и експерименти.
„Тук е подредена последната ми провокация – комбинация от ръждиви ламарини, стъклопис и керамика. В тази ламарина, която всеки би изхвърлил, аз виждам красотата – в начина, по който природата и времето са минали през нея, в новия живот, който мога да ѝ вдъхна като я превърна в произведение на изкуството“, каза за БТА художничката.
Изложбата ще може да бъде разгледана до края на месец юли в галерия „Портата“ на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак.