С риболовно състезание на брега на река Дунав ще започне утре в Козлодуй Фестивалът на рибата, съобщиха от общинска администрация. Фестивалът се провежда за седми път и е по повод Международния ден на река Дунав и Световния ден на риболова. Риболовното състезание ще завърши с награждаване на победителите, а по обяд гостите ще имат възможност да опитат рибена чорба, приготвена от участниците в Hell’s Kitchen Царина и Ивайло. Преди това чорбата ще бъде осветено от Отец Пламен.
Програмата предвижда и кулинарен конкурс за домашно приготвени ястия с риба, като победителите ще получат награди от Община Козлодуй. В концертната програма през деня ще участват Костадинка Танчева и танцова формация „Дилмани”, както и Музикално-танцова формация 7/8. Вечерната програма ще е от 19:00 часа и в нея ще се включат Анна-Мария, Злати Петров и духова формация „Закс”, сръбските изпълнители Дадо Полумента и Бресквица.
Организаторите са подготвили и томбола, в която ще могат да участват всички посетители на фестивала.
Според информация, предоставена от Басейнова дирекция Дунавски район, Денят на Дунав се провежда от 2004 година и цели да привлече вниманието към значението и опазването на реката и притоците й. Освен това тази година се навършват и 30 години от подписването на Конвенция за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав. За поредна година мотото на кампанията по повод 29 юни е „Да пазим Дунав син“. По този повод в Козлодуй, освен Фестивала на рибата, са предвидени и викторина за реката, табло с истории и легенди за Дунав, екологични експерименти и творческа  работилница, съобщиха още от Басейнова дирекция. Подобни събития ще има в общо 15 населени места по поречието на Дунав.