В нито един момент, след постановяване на определението и още преди разпореждането на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), Столична община не е извършвала действия по отношение на въвеждане на нова постоянна организация на движение. Всички действия са преустановени. Това заява кметът на София Васил Терзиев на своята страница във Фейсбук по повод проблема около въвеждането на новата организация на движение около НДК, която съдът спря.
БТА припомня, че в понеделник Министерството на вътрешните работи разпореди да бъде изпълнено решението на Върховния административен съд  за спиране на въвеждането на новата организация на движение в центъра на София. Вчера служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов направи инспекция на бул. “Патриарх Евтимий“ и каза, че иска да се обезопасят всички поставени елементи.
Тази сутрин министър Стоянов заяви в ефира на БТВ, че предстои да бъде наложена санкция от 2000 до 7000 лева на Столичната община.  По думите му евентуално към кмета лично предстои да бъде издадено разпореждане за глоба. Той каза още, че МВР ще уведомят и прокуратурата, защото неизпълнението на съдебно решение е престъпление.
"Какво е престъплението, в което ме обвинявате, г-н министър и заплашвате в ефир с арест", отговоря днес в публикацията си във Фейсбук столичният кмет. Докато изчаквам министъра на вътрешните работи да изпрати служители на МВР да ме арестуват, защото не съм сложил няколко километра плътна ограда в центъра на София и да изпрати прокуратурата към Столична община (СО), нека спокойно и с разбиране да почетем законите на Република България. Без емоции и с разум, пише Васил Терзиев.
Министърът на МВР говори за ангажиране на наказателна отговорност спрямо мен, заради неизпълнение на съдебното решение, посочва кметът. В определението на ВАС се казва, че оставя в сила разпореждането на Административен съд-София град, а изпратеното ни разпореждане на Административен съд-София град гласи „да бъдат безусловно прекратени действията, извършвани от длъжностни лица от СО по въвеждане на нова постоянна организация на движението, чрез разчертаване на нова пътна маркировка, поставяне на пътни знаци, преградителни съоръжения и т.н.“, отбелязва кметът.
Според Терзиев срещу разпореждането на СДВР Столична община е депозирала жалба, а съгласно общите правила на административното производство депозираната в срок жалба спира изпълнението на разпореждането, в случая няма допуснато предварително изпълнение.
Споровете по тълкуване на влязло в сила решение се разглеждат от съда, който го е постановил, отбелязва кметът. "Законът, г-н министър, допуска искане за тълкуване при неясен съдебен акт. Щом законодателят е предвидил подобна процедура, това означава, че страните по един съдебен спор могат да искат тълкуване на съдебния акт. А вие като министър е добре да не пренебрегвате с лека ръка правото, което ни дава законът", посочва Терзиев.
В публикацията си той поставя въпроса за пътната безопасност и отговорността на МВР и попита защо МВР няма волята да възприеме опита на много европейски държави и да подкрепи промяна на Закона за движение по пътищата, с която да позволи на общините да използват камерите си за установяване на нарушения и да налагат глоби.