Кампания на Община Бургас приканва бургаските ученици да четат приказки на децата в детските градини през лятото, а в замяна да получат като възнаграждение ваучери за книги и учебници, съобщиха от общинската администрация.
Програмата "Прочети ми приказка" ще е през юли и август и е насочена към най-малките. Идеята е достъпът до повече качествени текстове да обогати техния речников запас още в най-ранна възраст, каза кметът Димитър Николов.
Всеки ученик, който заяви желание да се включи в програмата, ще може да избере кога и в коя детска градина иска да чете приказки. Приказките ще се четат под ръководството на учители от съответната детска градина. Произведенията, които ще се четат, ще бъдат осигурени от детските градини и ще бъдат съобразени с учебната програма за съответната възрастова група. Те ще бъдат четени на открито, в двора на детското заведение, от 16:00 до 16:30 часа. Когато в дадена детска градина няма доброволци ученици, приказките ще се четат от учителите. 
Всички ученици, включени в програмата, ще получат ваучер за закупуване на книги или учебници.
С програмата се цели провокиране на детския интерес към приказките, изграждане на умения на децата в предучилищна възраст за активно слушане и съпреживяване, както и развиване на въображението и емоционалната интелигентност.
БТА припомня, че образователната програма стартира миналото лято. Тогава в нея участваха 340 ученици между 14 и 18-годишна възраст. Сега Общината отново приканва младежите да се включат в нея.