Венцислав Велев завършва 11-и клас в МГ "Баба Тонка". Интересува се не само от философия, но и от история. За себе си казва: "Интересът ми е в плен на историята и философията, откакто се сблъсках челно с тях за първи път в училище. Иронията е, че първоначално и двата предмета бяха чиста досада и източник на детско страдание, но в последните три години съм представял гимназията, града и държавата ни на областни, национални, а и вече международни олимпиади, конкурси и състезания в гореспоменатите сфери. Вярвам, че историята и философията са далеч от хорската визия за душевна конвулсия във формата на чорба от бръщолевене, а напротив: те са подправките, помагащи да овкусим тази житейска супа, наречена човек".
На Международната олимпиада по философия в Хелзинки печели сребърен медал. Сред другите му отличия са първо място на областен кръг на Националната олимпиада по история и цивилизации и 5-о място на Шестото национално ученическо състезание за философско есе през 2022 година; 2-ро място в Националната олимпиада по история и цивилизации и 4-то място на Петия ученически философско-исторически конкурс "Силата на духа" през 2023 година; 2-ро място на Шестия ученически философско-исторически конкурс "Заедно можем всичко" през 2024 година.
Това е откъс от негово есе: "...длъжни сме винаги да се стремим към конструиране на предполагаемата истина, длъжни сме винаги да развиваме науките, да вярваме в заблудите, да хвърляме було върху нашето възприятие, доколкото това е единственият начин да разкрием това було: приемайки ироничната абсурдност на истината в нашите обятия, е вероятно единственият начин да надмогнем последната...".