Община Русе е внесла в Регионалната инспекция по околната среда и водите преработена информация за един от най-големите инфраструктурни проекти, които ще се изпълняват в следващите години - за изграждане на битова канализационна мрежа и пречиствателна станция за отпадъчни води в село Николово. Така и бездруго силно желаното за покупка на имоти село и за живот на чист въздух и тишина на петнайсетина минути с кола от Русе ще стане още по-привлекателно. И респективно цените на къщите и парцелите ще растат.           

Проектът е на стойност над 22 млн. лева, около 4,5 млн. от които трябва да се усвоят тази година. Становища по инвестиционното предложение могат да се внасят в РИОСВ.
Предвижда се изграждане на битова канализационна мрежа и пречиствателна станция за отпадни води (ПСОВ) с капацитет 3550 еквивалентни жители. Тя ще се намира в местността Потока в землището на Николово върху площ от 3515 кв.м. Имотът е с предназначение - „за съоръжение за канализация“.
Предвижда се механично и биологично пречистване на водите. ПСОВ ще включва помпена станция, сграда с решетка и пясъкозадържател, два биобасейна за нитрификация и денитрификация и др.
Предвижда се изграждането на пречиствателната станция да се финансира от държавния бюджет чрез програмата за общински проекти. Това е един от проектите, включени по искане на Община Русе в актуализирания списък общински проекти, гласуван в последните дни на предишното Народно събрание. До момента договор за финансирането му обаче все още не е сключен, както и няма одобрени други проекти на Община Русе.