„Още от първото издание през 1984 г. „Аполония“ трайно присъства в информационния поток на БТА, нещо повече – екипи на БТА помагат на „Аполония“ при организирането и представянето й на ежегодните празници. Това каза генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев на пресконференция по повод предстоящото 40-о издание на Празниците на изкуствата „Аполония“ в Националния пресклуб на БТА в София.
„Малко след като през 2021 г. възстановихме  постоянното периодично месечно издаване на списание ЛИК на БТА, през 2022 г. августовският брой на списанието беше посветен именно на Празниците на изкуствата „Аполония“. В този брой може да бъде прочетена хронология на всяко от изданията на фестивала“, отбеляза генералният директор на БТА.
Кирил Вълчев обясни, че БТА от три години заснема и представя подробно в своите емисии на български и на английски език всички събития от календара на ,,Аполония''.
„Така освен ефект в настоящия момент – в помощ на всички български медии, за които е трудно да отделят хора и ресурси, за да отразяват тези забележителни Празници, постигаме и друг ефект – Празниците „Аполония“ остават в историята за архивите на агенцията‘‘, добави още той.
„Българската телеграфна агенция е нашият най-верен партньор през всички тези 40 години. Вече споменахме, че има екип, който работи още от първата година – 1984-а. Трябва истински да благодаря на г-н Панайот Денев, който правеше и продължава и до днес да се занимава със събитията на ,,Аполония''. Той изготвяше първия пресбюлетин на всички фестивали – нещо, което не се беше случвало дотогава“, каза Маргарита Димитрова - изпълнителен директор на фондация „Аполония‘‘.
Тя обясни, че след това Панайот Денев издава вестник за фестивала, а днес търси из архивите на БТА и в архивите на „Аполония‘‘ снимков материал, който публикува всяка седмица с дълги текстове към него.
 „Хората, които са участвали във всички тези събития, реагират с голяма любов и сантименталност, спомняйки си за преживяванията, които са имали в Созопол, каквито мисля, че ще имат и тази година“, допълни директорката на фондацията.
„Културата, мисля, че е жива, и трябва да продължава – да я правим така, както искаме, и така, както смятам, че е добре за всички нас“, коментира Маргарита Димитрова.
По думите й тази година програмата е малко по-специална, защото стремежът е да се покаже това, което правят българските музиканти, писатели, художници и кинодейци в най-добър вид на сцената.
„На 40-ата „Аполония", която е малко по-дълга като времетраене, имаме девет филмови вечери. Винаги започваме филмовите вечери след откриването. В тези девет вечери ще покажем тази година 7 игрални филма, един документален, който обаче е достроен като игрален, и за първи път епизод от нов, предстоящ за излъчване телевизионен сериал - „Всичко за сина ми‘‘, епизод 1 с режисьор Павел Веснаков“, разказа проф. Божидар Манов – български кинокритик и продуцент.
Той обясни, че сред новите филми, които в Созопол ще имат своите национални премиери, са „Клопка“ на Надежда Косева и „Безветрие‘‘- вторият игрален филм на режисьора Павел Веснаков.
„Смятаме, че при условията, с които разполагаме, това е представителен подбор, като под „условия” имам предвид, че в Созопол има само едно лятно кино, където сме принудени да прожектираме, след като се стъмни достатъчно, а това означава само по една прожекция на вечер. Много се надяваме този проблем частично да бъде подобрен следващата година, тъй като в почивната база на Съюза на българските филмови дейци, която е пред завършване, е предвидена малка уютна кинозала, където се надяваме да правим и паралелни прожекции, в т.ч. и дневни в истинска кинозала“, отбеляза проф. Манов.
По думите му това ще позволи разширяване на кино програмата на „Аполония‘‘, като ще може да бъдат добавени и детски прожекции, тематични и събитийни такива. „Селекцията е лятно-сезонна, което не изключва много добри филми“, завърши той.
„Литературната програма на „Аполония“ е както винаги изключително силна. Благодаря за възможността Националният център за книгата в НДК да си партнира с „Аполония“ и аз лично да помагам с каквото мога литературната програма на „Аполония" да бъде нещо наистина ексклузивно. Благодарение на тези 40 години ние имаме уникален фестивал на всички изкуства, които заедно могат да застанат в един „град на Спасението“ и в крайна сметка да спасят всеки един от нас – хората, които обичаме културата“, коментира Светлозар Желев - активист в областта на съвременната литература и книгоиздаване.
Той отбеляза, че това 40-о издание на литературната „Аполония‘‘ ще бъде своеобразен мост – мост между живите класици на българската литература, от големите доайени, които през последните 40-50 години са държали високо факела на литературата в България, до най-младите.
„Неслучайно откриването на „Аполония" ще бъде с доайенът на съвременната българска литература - Иван Теофилов с неговата блестяща „Антология на българския символизъм". За българската поезия през последните 40 и повече години Иван Теофилов е един истински стожер на модерното, съвременното, на качеството. Така че едно такова начало е изключително важно“, сподели Светлозар Желев.
Той допълни, че на 7 септември литературната програма ще завърши с друг  поет – един от най- големите съвременни поети на България – Ани Илков, с негова антология.
„Първото театрално събитие е почит към режисьора Борислав Чакринов – бившият директор на Бургаския драматичен театър“, добави Маргарита Димитрова. Тя сподели, че двамата работят заедно повече от 30 години, като Борислав Чакринов оказва голяма помощ за организирането и реализирането на фестивала през годините.
Първото театрално представление, което ще бъде показано в Созопол - „Кралицата на красотата‘‘ ще е на 29 август в почит към Борислав Чакринов с реж. Боил Банов – бивш министър на културата на Република България.
„Тази година така стана, че имаме и много спектакли от провинцията, което е добре, защото публиката в Созопол ще може да види освен едни „софийски образци‘‘, и едни изумително добри образци на театрите, които са в България – например на Габровския театър със спектакъла „Портретът на Дориан Грей‘‘, който ще се играе на 7 септември, в последния ден. Опитваме се винаги да представим най-доброто“, акцентира директорката на фондация „Аполония‘‘.
Тя обясни, че както всяка година, на фестивала ще бъде връчена награда – на личност или организация, и призова желаещите да посетят фестивала и от името на кмета на Созопол.
„Иска ми се да завършим с една важна характеристика на фестивала – той има два етапа, преди 1989-а и след това. И в двата етапа той добавя за културата това, което най-много й липсва. Преди 1989-а година фестивалът набавяше свобода, след1989-а година фестивалът набавя вкус. Заедно, в интегритета на фестивала, става ясно, че свободата и вкусът спокойно могат да не си противоречат, а да се окажат едно и също нещо – в един важен и дълбок поглед към културата“, каза доц. Георги Лозанов - директор на дирекция за знание и култура ЛИК на БТА.
Той добави, че в историята, и в културата, всички важни събития опират до една личност и ролята на личността е неотменима.  
„Личността, която в последните 20 години и повече, е в основата на успеха и  харизмата на „Аполония", е Маргарита Димитрова‘‘, каза доц. Лозанов, като й пожела успех в тазгодишното издание.
Фестивалът ще се проведе от 28 август до 7 септември в Созопол.
БТА ще има две събития на ,,Аполония'' през 2024- а година - ще бъде представена третата част от книгите, посветени на 125-ата годишнина на агенцията. Събитията ще са на 30 август и на 7 септември.
(СЛЕДВА)