Изложба по случай унгарското председателство на Съвета на Европейския съюз ще бъде открита в градината „Кристал“ в София. Експозицията „Хунгарикуми“ ще продължи от 8 до 22 юли, съобщават от Унгарския културен институт - София.
„Хунгарикуми” е събирателно понятие, с което се назовават върхови постижения на унгарците в различни сфери на икономиката, архитектурата, техниката, аграрното стопанство, културата, гастрономията, здравето, изкуството и се отличават характерни за тях специфики, уникалност и качество“, разказват организаторите на събитието. 
Изложбата ще бъде открита от д-р Миклош Борош, извънреден и пълномощен посланик на Унгария в България и със специалното участие на китариста Тео Николов.
На 28 табла изложбата представя подбор от „Колекцията на хунгарикумите“, в която могат да се открият избрани ценности, разкриващи създадените от унгарците духовни, културни и материални блага. Хунгарикумите с техните свързани с унгарците специфики, уникалност и качество се считат за съкровища на Унгария и унгарската нация.Тази година Унгария, която повече от хиляда години съществува като самостоятелна държава в сърцето на Европа, празнува двайсетата годишнина от членството си в Европейския съюз, а от 1 юли 2024 г. председателства Съвета на Европейския съюз, отбелязват от екипа на събитието. 
/ВСР