Атрактивни класически и рок концерти, оперни, балетни и театрални представления, конкурси и изложби, детски арт-хепънинг и други изкушения ще предложи на русенци и гости на града поредното издание на летния фестивал „Сцена под звездите“. В програмата се включват Държавна опера-Русе, Драматичен театър „Сава Огнянов“, Биг Бенд Русе, общинската фондация „Русе - град на свободния дух“, ОП „Русе Арт“, Международно дружество „Елиас Канети“, Съюзът на българските художници, посолството на Австрия у нас, сдружение „Дунавско сияние“, Басейнова дирекция „Дунавски региони“ и др.
Фестивалът се провежда с общинската финансова подкрепа и ще радва публиката от петък до края на следващия месец - 31 юли.
Откриването е на 28 юни от 21 часа пред Доходно здание, когато театърът ще покаже „Емоции от първа необходимост“ - авторски музикален спектакъл по фрагменти от „Страх и мизерия в третия райх“ на Бертолт Брехт с режисьор Ева Данаилова.
В събота, 29 юни, в 12 във фоайето на Доходното здание ще бъде открит първият международен конкурс за карикатури, посветени на  река Дунав, Русе, България, ЕС „Вода-Река-Хора“.
Два часа преди това на кея ще има детски арт-хепънинг с изложба, рисуване на асфалт и пясък, арт конкурси, блиц викторини, водни експерименти и игри.
В 17 часа в Дом „Канети“ Мирян Колев ще изнесе интересен концерт - „Human Plan Duo“, входът е свободен.
в 20 часа Биг Бенд Русе с диригент Димчо Рубчев и групите „Hammer Dance“ и „Underseason“ ще изнесат концерт н кея в чест на Дуна на Дунав.
По същото време в зала „Филхармония“ ще звучи концертът с класическа музика „На една река разстояние“ на „Atalante Quartet“по повод Австрийското председателство на стратегията на ЕС за Дунавския регион под патронажа на Н. Пр. Андреа Икич-Бьом. Входът е свободен.
На 5 юли от 20 часа пред Доходното здание ще има нов концерт на Биг Бенд Русе.
На 12 юли от 20.30 часа на площада пред операта ще бъде показана знаменитата опера на Верди „Риголето“.
На 13 юли от 20.30 часа на същото място симфоничен духов оркестър от Алтещетен, Швейцария, с диригент Бенямин Цвик ще изнесе концерт с участието на сопраното Глория Пенчева.
На 14 юли от 18 часа швейцарските музиканти ще дефилират по ул. „Александровска“.
На 19 юли от 20.30 часа на площада пред операта хорът и солистите на операта ще изнесат галаконцерт под диригентството на Вилиана Вълчева и Димитър Косев. Билети - на касата на операта и през мрежата на Grabo.
На 23 юли от 20.30 часа, на същото място, солисти и ансамбъл от балета на операта ще изнесат балетен галаконцерт.
На 28 юли от 20.30 часа на същата сцена - ларгото пред операта - групата на Николо Коцев „Кикимора“ и музиканти от операта ще изнесат емоционалния концерт „Казват, че рокът е мъртъв?“ с безсмъртните хитове на Ван Хален, Бон Джоуви, „AC-DC“, „Рейнбоу“, „Лед Цепелин“, „Куин“, „Гънс енд роузес“ и „Юрая Хийп“. Диригент - Димитър Коцев.
Финалът ще бъде поставен с операта „Кармен“ на Жорж Бизе на 31 юли от 20.30 часа пред операта.
 Билети и всички събития от 5 юли до края на програмата се продават на касата на операта и през мрежата на Grabo.