Мечтайте смело, не се страхувайте от провала. Бъдете уверени в себе си. Следвайте страстта си, каза в заключение бившият астронавт на НАСА Майкъл Лопес - Алегрия. С този призив той се обърна към всички желаещи да пътуват в Космоса, убеждавайки ги, че това е напълно реално и постижимо, не е само една приказка.
Майкъл Лопес - Алегрия се срещна и разговаря с ученици, студенти, учители, представители на научните среди и любители в края на четвъртото издание на фестивала ''Ало, Космос 4.0! Говори България!''.
Майкъл Лопес-Алегрия е американски бивш астронавт на НАСА и настоящ главен астронавт във водещата частна космическа компания Axiom Spacе. Той е рекордьор на американската космическа агенция НАСА с 10 излизания в открития Космос и общо 67 часа и 40 минути прекарани извън космически кораб. 
В своята лекция Майкъл Лопес разказа за фазите, които съпътстват провеждането на една космическа мисия. Астронавтът сподели акценти от последния си космически полет; любопитни факти за това как протича физическата и психическа подготовка на астронавтите; как се справят при извънредни ситуации; какви чувства изпитват преди да полетят в необятния Космос.
''Когато сме в Космоса, ние обикаляме около Земята на всеки 90 минути. На всеки 45 минути виждаме как Слънцето изгрява и залязва'', сподели астронавтът. Той обясни и как протича един ден в Космоса - от събуждането до лягането вечер. 
''Събуждахме се по едно и също време - 6:00 ч. сутринта. Денят започваше с бързите процедури за поддържане на личната хигиена и закуска, след това имахме конферентен разговор с пет различни центъра по света, представляващи петте космически агенции, чиито представители бяха в станцията. След това започваше работният ден. Имахме един час за обяд. Накрая на работния ден имахме втори конферентен разговор със същите центрове. После разполагахме с малко време за почивка, вечеря, и си лягахме, а на следващия ден всичко се повтаряше'', разказа представителят на Axiom Space. Допълни, че на подобни кратки мисии, които са предимно с продължителност от 14 дни, екипът работи постоянно, без почивка, дори и през уикенда.
Axiom Space е компания, която за първи път извършва космически полет през 2022 г.: Axiom Mission 1, който е и първият частен космически полет с търговски екипаж до Международната космическа станция. Компанията има за цел да притежава и управлява първата в света търговска космическа станция в края на 2020-те години.
На присъстващите беше представено и кратко видео, изобразяващо емоцията и най-интересните моменти от пътуването в Космоса.
В края на срещата на астронавта бяха зададени топ десетте въпроса от ''малките'' български астронавти, селектирани измежду 2000 на брой, чрез специално жури. Всеки въпрос беше показан като кратко видео на видеостената в залата. Децата, които бяха задали избраните въпроси, получиха специални награди.