В началото на 2024 г. Русе е единственият сред шестте най-големи градове в страната, където жилищата поевтиняват, показват данните на Националния статистически институт. В периода януари-март средните цени са намалели с 0,9%. В контраст с Варна (покачване от 9%), София (+8,6%), Стара Загора (+5,2%) и Бургас (+2,7%).
Корекцията идва логично след миналогодишното рекордно поскъпване, където Русе пак бе първенец, но по повишение на цените. Така се получава т.нар. йо-йо ефект. За последните 12 месеца покачването пак си остава сериозно - с 9,2%. Но вече не може да се сравни с това във Варна (23,5%) и София (18,2%). 
За поскъпването на жилищата в големите градове основна роля има новото строителство. Това важи и за Русе, където съществуващите жилища са поскъпнали за година с едва 3%. Което е под инфлацията за този период. Според брокери пазарът се движи от купувачите с високи доходи, които по правило недолюбват старите панелки и търсят нещо по-ново и по-качествено. В офертите за продажба по сайтовете за имоти се забелязва, че някои продавачи вече коригират офертите си в посока надолу. Демографската ситуация и тенденциите на международните пазари също не предполагат поскъпването на имотите да продължи. Основният фактор, който помпа цените, си остава инфлацията и почти нулевите лихви по банкови депозити. Многото собственици на празни апартаменти не ги продават, тъй като не откриват по-добра алтернатива за спестяванията си. В резултат в град като Русе над 20 хил. апартамента са необитаеми, но от тях под 5% са на пазара и търсят купувач.