Факултет "Техника и технологии" при Тракийски университет - Стара Загора беше удостоен с наградата на Община Ямбол за значителен принос по повод празника на града Свети дух. Това съобщават от пресцентъра на учебното заведение. Факултетът е единственото висше училище в град Ямбол, което допринася много за обучението на специалисти с висше образование за региона.
От основаването си през 1964 година факултетът извървява своя път на развитие и днес е образователна институция с традиции и опит в обучението на инженерни и педагогически кадри, която заема своето достойно място сред висшите училища, обучаващи студенти в областта на техническите науки, отбелязват от Тракийския университет.
Церемонията по връчването на наградата се състоя на тържествена сесия на ямболския Общински съвет, на която кметът Валентин Ревански връчи статуетка на богинята на лова Диана на декана на факултета проф. Ваня Стойкова. „Това е високо признание, което факултетът получава по случай празника на нашия град в годината, в която отбелязваме 60 години от полагане на основите на висшето образование в Ямбол", каза Стойкова и благодари на кмета и на общинското ръководство за отличието и за подкрепата през годините. "Няма как в този момент да не благодарим именно на тези, които положиха основите, които създадоха висшето образование в Ямбол и на всички преподаватели които работиха всеотдайно и с висок професионализъм през годините, за които нашата институция беше кауза, за да има факултетът своето днес и да гледа уверено към своето утре", посочи тя.
На церемонията присъстваха заместник-ректорите на Тракийския университет проф. Нели Грозева и доц. Боряна Парашкевова, както и представители на ръководството на факултета през годините. 
Факултет „Техника и технологии“ – Ямбол обучава 750 студенти и докторанти, приема ежегодно близо 300 студенти и дипломира ежегодно над 200 инженери и магистър-инженери. Той дава своя принос както в решаване на проблемите, свързани с недостига на инженерни кадри за региона и страната, така и за успешната професионална реализация на младите хора от общината, посочват още от пресцентъра на висшето учебно заведение. 
Както БТА съобщи, празникът на Ямбол  – Свети дух започна с тържествена церемония на централния площад пред сградата на Общината. Там се състоя ритуал по издигане на знамената – националното, на Европейския съюз и на град Ямбол. В него участваха представителни части военнослужещи от Ямболския гарнизон и Градския духов оркестър.