Какво /не/ знаем за Николай Петров-Нико?
Че беше опорен халф, на когото се възлагаха големи надежди. Отличаваше се с твърда /визитката му е белязана и от червени картони/ и рационална игра и макар че кариерата му в „Левски“ /София/ не се разви според очакванията, направи добро име.
Пословично е уважението му към Станимир Стоилов-Мъри, когото счита за изключителен треньор.
„Ако е на тази маса, ще почне да мести чаши и бутилки, за да обясни позиционирането на футболистите. Много научих от този човек“, казва той по адрес на Мъри.
35-годишният Петров беше и сред дежурните анализатори на „Диема“, но изведнъж изчезна от екран. Злите езици твърдят, че бил свален заради хапливи забележки, отправени към доскорошния старши треньор на „Левски“ /Сф/ Николай Костов. И някой взел, че се обидил.
Ето какво казва пък пред „Спортал“ в предаването „Часът на Трета лига“.
„Трябва да има задължително правило в отборите да играят няколко момчета до 23 години. Дори смятам, че бройката трябва да набъбне. Пък и дори без това задължително правило треньорите да разчитат на младите играчи, защото виждаме, че вече се обсъжда такава идея и за Ефбет Лига. Пътят, по който младите таланти трябва да минат, за да се развиват, е именно Трета лига“.
Неговият час с „Дунав II“ настъпи.