Две стихии удрят Южна Америка и Югоизточна Азия на 23 юни 2001 г. В Южно Перу, на 175 километра западно от гр. Арекипа, в 15:35 ч. местно време (20:35 ч. по Гринуич) е регистрирано земетресение с магнитуд 7,9 по скалата на Рихтер. При него загиват 115 души, ранени са около 1600 души, а близо 190 000 души остават без дом.  Същия ден във Филипините изригва вулканът Майон. Изригването е придружено от силни експлозии и изхвърляне на камъни, летящи със скорост 100 км в час. Над 6000 души напускат домовете си, изплашени от стихията. 
Първата информация, която публикува БТА още същия ден, е за изригналия вулкан Майон, а в ранните часове на 24 юни идва и съобщението за труса, разтърсил Перу. БТА съобщава за двете стихии в своята емисия “Международна информация”: 
Изригна вулкан на Филипините
Манила, 23 юни 2001 г. /БТА/ Филипинският вулкан Майон изригна днес фонтани от лава, газ и камъни, предаде Ройтерс. Според Филипинския институт по вулканология и сеизмология това може да е прелюдия към по-сериозно изригване. В момента стълбовете лава и газове се издигат на около 50 метра. Населението от околните села е евакуирано. Вулканът, висок  2460 метра, се намира на 330 километра югоизточно от столицата Манила. Той е изригвал неколкократно - най-катастрофално през 1814 година, когато погребал под тонове лава и скални късове 1200 души. 
***
Силно земетресение взема най-малко 26 жертви в Перу
Лима, 24 юни 2001 г. /БТА/ Най-малко 26 души са загинали в резултат на силно земетресение в южната част на Перу.  Трусът е бил почувстван също в северните райони на Чили и западната част на Боливия, където населението на столицата Ла Пас напуснало в паника своите домове, предадоха западните осведомителни агенции.Земетресението станало в 15,35 ч. местно време /20,35 ч. по Гринуич/, било със сила 7,9 по скалата на Рихтер и продължило 30-40 секунди според данни на американския Информационен център по геология. В южния перуански град Арекипа били сериозно повредени редица исторически паметници, в това число градската катедрала. Трусът предизвикал прекъсване на електроснабдяването и телекомуникациите, поради което много селища останали изолирани от света.
***
Най-малко 47 загинали при земетресението в Перу
Лима, 24 юни 2001 г. /БТА/ Загиналите при силното земетресение в Южно Перу са най-малко 47, а ранените са над 550, показват последните данни на службите за гражданска защита, цитирани от АФП.В град Арекипа броят на загиналите се е покачил до 21, в Мокегуа - до 17, а в Такна - до девет. Очаква се да бъдат открити още жертви, тъй като в Андите има изолирани села, с които още не е осъществен контакт.Земетресението с магнитуд 7,9 по скалата на Рихтер разлюля района вчера следобед. То беше почувствано и в северните райони на Чили и западната част на Боливия.Заради бедствието новоизбраният президент на Перу Алехандро Толедо отложи официалната си обиколка в САЩ, Испания, Франция и Германия, която трябваше да започне днес. В радиообръщение Толедо заяви, че незабавно ще отпътува за Арекипа, за да изрази "солидарността си" с жертвите и сам да прецени от какво се нуждае пострадалия район. 
***Считания за един от най-опасните вулкани в света, според информация на Асошиейтед прес, Майон, предизвиква масово напускане на родните места в часовете след активизирането му:
Над 6000 души напуснаха района на филипинския вулкан Майон
Манила, 24 юни 2001 г. /БТА/ Над 6000 души напуснаха домовете си, след като вулканът Майон на Филипините изригна фонтани от лава и камъни, предадоха световните агенции. След като властите обявиха най-високата, пета степен на тревога, бяха евакуирани жителите на осем села в подножието на Майон. Според представители на местните служби за гражданска защита от страх от по-мощно изригване домовете си напускат и жителите на по-отдалечени села, за които няма непосредствена заплаха. Всички са се отправили към близкия град Легаспи с население половин милион души.Изригването, което започна вчера, е придружено от силни експлозии и изхвърляне на камъни, летящи със скорост 100 километра в час.Последното изригване на Майон, който е висок 2467 метра и заради почти идеалната си конусовидна форма е туристическа атракция, беше през февруари 2000 г. Тогава от домовете си бяха евакуирани 68 000 души. 
***
Част от кратера на вулкана Майон се срути
Манила, 30 юни 2001 г. /БТА/ Голяма част от стената на кратера Майон днес се отцепи и се свлече по планинския склон, а усилващият се поток от лава застрашава селата в ниските части на околността, предаде АП. По данни на вулканолози отчупването е станало под напора на земни трусове и надигаща се лава. В момента кратерът с прочутата си правилна конусовидна форма не може да се наблюдава, тъй като е обвит в облак от пепел и пара, висок около 2 км. Облакът се образува след вчерашните две изригвания на вулкана със средна сила. В зоната, обявена за опасна, има 18 села и общо 45 хиляди души са евукирани в съседни райони.
***
И докато във Филипините изригванията на вулкана продължават и в края на юни и се евакуират десетки хиляди хора от опасния район, специалистите от доброволчески организации изчисляват, че в началото на юли, след земния трус в Перу без дом са останали близо 200 хиляди души: 
190 000 останали без покрив след земетресението в Перу 
Женева, 3 юни 2001 г. /БТА/ Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец съобщи днес, че след силното земетресение миналия месец в Перу 190 000 души са останали без дом, предаде Ройтерс.Федерацията е изпратила два самолета с товари за пострадалите от земния трус в южния перуански град Арекипа. Други два самолета ще отлетят за Перу от базата им в Панама. На път за Перу е и товарен кораб, който ще достави на пострадалите храни и стоки от първа необходимост.На 23 юни южната част на Перу и северната част на Чили бяха разтърсени от трус с магнитуд 8,1 по Рихтер. Загинаха 115 души, ранени бяха около 1600. Положението на пострадалите се усложнява от факта, че сега в района нощите са много студени и температурите често падат под нулата. Международната федерация ще отпусне повече средства от предвидените първоначално два милиона швейцарски франка /един милион долара/, тъй като останалите без покрив са почти двойно повече от първоначалните сведения.