Хотелиерите в Троян и региона посрещат сезона с очакване за запазване броя на посетителите от миналата година. Много от запитаните хотелиери казаха за БТА, че базата им е резервирана между 40% и 70% за юли и август.
„По наблюдения от предишни години силната лятна заетост започва след 15 юли“, каза за БТА Марияна Манолова, маркетинг организатор в хотел „Острова“ в Бели Осъм. 
Според отчета на Програмата за развитие на туризма на община Троян през миналата година нощувките през юни са 14 261, през юли – 22 653  и 27 448 през август, когато традиционно се регистрира най-голяма посещаемост на общината.
Основна таргет група за местните хотелиери остават българските туристи. „Много сме доволни от българските туристи и предпочитаме да работим с тях. Българинът, по мои наблюдения, се отпуска повече като консумация и в повечето случаи оставя базата в много по-добро състояние от чуждестранния турист“, каза за БТА Пламен Костовски, управител на хотел „Планински рай“ в Шипково. 
Двойна стая в тризвезден хотел в региона може да бъде резервирана на цени между 80 и 140 лв. за нощувка с включена закуска. Толкова излиза и нощувката в единствения четиризвезден хотел в региона. 
Част от хотелите предлагат тематични летни пакети с две три или повече нощувки и изхранване на база закуска и нощувка. Цените на двудневен пакет се движат между 200 и 350 лева на човек, в зависимост от допълните екстри, които предлага хотелът - джакузи, парна баня, масажи, сауна и др. 
Обичайно, достъп до басейните към хотелите е отворен и за външни лица, като таксата за възрастен е между 10 лева и 15 лева, с включени чадър и шезлонг. Съоръженията в единствения в региона аквапарк в село Чифлик могат да бъдат ползвани срещу такса от 18 лв. на ден, съобщи собственикът Камен Ангелов. 
Освен с услуги за рекреация, свързани с минералните извори в селата Шипково и Чифлик, регионът е популярен и заради лесния и удобен достъп до планината. Редица места за настаняване са включили сред предлаганите услуги пешеходни преходи с водач до популярни хижи или по туристически пътеки в планината.
Местните представители на туристическия бранш продължават да се оплакват от старите проблеми, свързани с недостиг на работна ръка. В троянския хотел „Шато Монтан“ се опитват да решат проблема като привличат работници от Киргизстан, но през тази година има проблем с престоя им в България. По думите на Светла Стоилова, един от управителите на обекта, трудности създава едва деветмесечният срок, в който работниците имат право да пребивават у нас и така бизнесът губи хора, когато има най-голяма нужда от тях. Тя разказа, че е загубила двама обучени готвачи преди сезона, заради отказ за издаване на визи за по-дълъг период.
Според нея пакетите, свързани с уикенд туризъм в региона, се продават лесно, но на дневен ред стоят затруднения със запълването на легловата база през работната седмица.
Проблемите на бранша в региона са колкото общи, толкова и специфични. „Един от най-големите проблеми в Шипково е западането на курорта като материално-техническа база. Преди 10 години Община Троян взе басейна и банята в селото и до ден днешен тя стои заключена. Загубихме голяма част от клиентите, които посещаваха Шипково и вместо дестинацията да работи за нас като в известните курорти, ние трябва първо да убедим хората да дойдат в хотела, а след това - и в населеното място, което е трудно начинание“, смята Пламен Костовски.
„В момента тече обявена за втори път от Община Троян процедурата за концесия за строителство и управление на център за рекреация и отдих в с. Шипково, с която общината се надява да намери инвеститор за съоръжението, с който да сключи договор до края на август. От 28 юни ще заработи и обществения басейн в Шипково“, каза за БТА Борис Бояджиев директор на дирекция „Общинска собственост и икономика“ към троянската общинска администрация.