Участниците в деветнадесетата Световна среща на българските медии отдадоха почит на живота и делото Георги Раковски в Болград, Украйна. Делегацията поднесе цветя на паметника на Раковски в двора на Болградската гимназия, която носи неговото име. 
Гимназията бе домакин днес на втория дискусионен панел от Световната среща на българските медии, който бе на тема „Знанието за род и език в българските медии”. Форумът ще продължи до 21 юни, а дискусиите са в три града в Украйна – Одеса, Болград и Измаил, където има големи български общности.
Гимназията „Георги Раковски“ в Котел през април 1999 г. подарява на Болградската гимназия бронзов бюст на Раковски, дело на акад. Иван Лазаров, отлят във Виена още през 1936 г. Бюст-паметникът на Георги Раковски е тържествено открит и осветен на 29 май 1999 г. пред учебната сграда, осветено е и знамето на гимназията, сочи справка на отдел „Справочна“ на БТА.
На 10 юни 1858 година княз Никола Богориди издава хрисовул (грамота). Учебното заведение е възродено през 1993 г. В края на 1998 г. учителският колектив и родителите на учениците от възстановената през 1993 г. Болградска гимназия на Общо събрание решават и предлагат патрон на гимназията да бъде Георги Раковски. С указ от 5 април 1999 г. на Министерския съвет на Украйна на Болградската гимназия е дадено името на Георги Раковски. В ателие в София е ушито знамето на гимназията с образа на Раковски.
В българската делегация участваха генералният директор на БТА Кирил Вълчев, генералният консул на България в Одеса Светослав Иванов, генералният директор на БНР Милен Митев, председателят на Съвета за електронни медии Габриела Наплатанова, ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова, заместник-генералният директор на БТА Евгения Друмева, както и представители на български медии и българоезични медии от различни държави по света.
БТА организира 19-ата световна среща на българските медии в Одеса, Болград и Измаил (Украйна) от 18 до 21 юни 2024 г. със съдействието на „Аурубис България“, А1, „Главболгарстрой Холдинг“ АД,  Евроинс Иншурънс Груп, Пощенска банка, СОФ Кънект - операторът на летище София, Национален дарителски фонд „13 века България“.