103 абитуриенти от Математическата гимназия /МГ/ „Баба Тонка“ в Русе получиха дипломите си днес на тържествена церемония в Пленарна зала на Община Русе. 79 от завършващите едно от най-престижните училища не само в региона, но и в страната са постигнали отличен успех по време на целия курс на обучението си, като 10 от тях са пълните отличници.

Първенец на випуска е Вяра Симеонова, която освен с отличен успех може да се похвали и с редица призови места на национални и международни състезания и олимпиади по физика, роботика и математическа лингвистика. Тя най-вероятно ще продължи образованието в сферата на електроинженерството в Германия, но категорично след дипломиране ще се върне да работи в България. Вяра Симеонова получи дипломата си лично от областния управител Драгомир Драганов.

„Получените знания в МГ „Баба Тонка“ ще Ви позволят да сбъднете мечтите си и да се реализирате в професията, която най-много искате. Уроците за Вас обаче не свършват с последния учебен ден. От днес пред Вас се разкриват нови уникални възможности и от Вас зависи как ще ги оползотворите“, каза областният управител в приветствието си към завършващите Математическата гимназия.

„Сега започва нов етап от Вашия живот, всеки един от Вас поема по своя индивидуален път на развитие, но не забравяйте това училище и своите учители, които Ви преподаваха не само уроците от учебниците, но и тези от живота“, допълни още Драганов.

На церемонията присъстваха също главният секретар на Областната администрация Ирена Тодорова и заместник-кметът по образование и култура на Община Русе Енчо Енчев.

„Днес Вие ни направихте съпричастни на един вълнуващ празник. За всички ученици и техните родители има два изключително вълнуващи празника, които се помнят цял живот – това са първият учебен ден и денят, когато се получава свидетелство за зрелост“, каза заместник-кметът Енчев, който посочи, че се гордее с високите резултати на възпитаниците на МГ. Той благодари на ръководството на училището за грижите както към педагогическата колегия, така и към учениците. Според него без добрия мениджмънт на училището трудно биха могли да бъдат отчетени подобни резултати.

„Освен знания на своите възпитаници, Вие сте им дали и криле. Уверен съм, че абитуриентите на МГ ще прославят родния си град. Всички ние – русенци, ги очакваме да се върнат, защото градът ни има нужда от тях“, каза Енчев в обръщението си към учителите. „Във Ваше лице виждаме бъдещите управленци. С Вашата сила и адаптивност нашето утре ще бъде по-силно“, допълни още Енчев в приветствието си към абитуриентите.

„Вие показахте как израствате като личности, ние бяхме с Вас във Вашите успехи, радости и тъга и Ви подкрепяхме във всеки един момент. Мечтайте и постигайте целите си, бъдете добри хора“, каза от своя страна директорът на МГ д-р Галина Бобева.

„Да си първенец означава много повече от това да имаш отлични оценки и да си перфектен. МГ ми даде възможността да се докосна до толкова различни области, които не съм предполагала, че ще ми бъдат интересни“, сподели Вяра Симеонова.

Средният успех от дипломите на възпитаниците на МГ е Отличен 5.64, а от Държавните зрелостни изпити – Много добър 5.35. Общо 14 са пълните отлични оценки на матурите след 12 клас. Три от тях са български език и литература, а останалите единайсет са по английски език. Синем Ибрямова и София Карамфилова са с по две шестици и на двете матури. Над 90 са оценките над 5.50 и на двата държавни зрелостни изпита.