Наум Хаджимладенов бе прям и толкова честен към изкуството, каза при откриването на изложба, посветена на 130-ата годишнина от неговото рождение директорът на Исторически музей – Самоков д-р Веселин Хаджиангелов. Той направи официалното откриване заедно с уредника в културната институция Любомир Николов. 
Хаджиангелов посочи, че десетки галерии в България и света имат от неговото творчество. „Ние преоткриваме Наум Хаджимладенов с неговата експресивност, задълбочена работа върху едни странни теми“. Той бе много религиозен, затова в някои от картините му може да се види препратка към Стария и Новия Завет, обясни още директорът. По думите му самоковският художник и за миг не е спирал да твори, дори е рисувал върху вестници и амбалажна хартия. 
Хаджимладенов оставя голямо наследство. В изложбата могат да се видят 47 творби от цялото творчество на автора. 
Документален филм показа подбрани моменти от неговото творчество. Присъстващите имаха възможността да получат и хартиен каталог с творби на художника. 
В залата на галерията присъства внукът на Хаджимладенов – Евгени Слуцки, кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов, народният представител Младен Маринов, общински съветници, видни интелектуалци и общественици. 
Изложбата ще може да бъде видяна в рамките на два месеца. 
Наум Хаджимладенов е роден в Самоков на 15 юли 1894 г. През 1914 година постъпва в Държавно художествено-индустриално училище, но войната прекъсва образованието му. През 1921 година завършва Художествената академия при проф. Иван Мърквичка и прави самостоятелна изложба по повод завършването си. От 1921 година до 1934 година Наум Хаджимладенов живее в Самоков и работи като учител. Същата година е приет за член на Съюза на българските художници. От 1934 до 1946 година живее в София и работи в различни вестници, показва справка, предоставена на БТА от неговия внук Евгени Слуцки. Хаджимладенов е награждаван многократно, носител е и на орден „Кирил и Методий“ – първа степен. През 1975 година е обявен за почетен гражданин на Самоков. Творецът умира през 1985 година.