Стотици жители на града и околните населени места празнуват обединението на град Смолян. Амфитеатърът на Новия център е препълнен с хора. Днес е кулминацията на празника, който започна с празничен концерт "Смолян пее и танцува". В него самодейните състави на четирите читалища от града представиха разнообразна програма от песни и танци.
Официалното откриване направи кметът Николай Мелемов, който припомни, че на 18 юни, преди 64 години, три селища - Устово, Райково и Смолян, се сливат в едно, а резултатът е най-красивият град в България. Днес е ден за гордост, че сме наследници на достойни и родолюбиви люде, че имаме богато историческо и културно минало, че живеем в сърцето на Родопа планина, посочи Мелемов.
Областният управител Захари Сираков, заяви, че всеобщите усилия на всички и ключът към успеха се крие в единението. Всички ние вдъхваме живот и формираме облика на Смолян. Затова е важно да бъдем градивни и обединени за обществено значимите каузи. Нека заедно работим, за да осигурим в нашия град, в нашия регион добри условия и за идните поколения, каза още областният управител.
След официалните слова участниците и публиката се хванаха на голямо хоро, символ на обединението между трите квартала. Народното веселие продължава с оркестър "Родопско настроение" със солист Тони Войводова, след което предстои концерт на Софи Маринова.