Стопанска академия (СА) „Димитър А. Ценов“ в Свищов събра рекорден брой участници в алумни среща на свои бивши възпитаници, съобщиха от висшето учебно заведение.
Свищовският висш университетски център обедини в аулата на своя академичен кампус няколко поколения от доказано добри и отличили се във времето със своята експертиза и висока професионална всеотдайност поколения възпитаници. Сред присъстващите бяха възпитаници от специалностите „Застрахователно дело“, „Организация на производството и управление на промишлеността“, „Социално дело“, „Управление и планиране на народното стопанство“, „Финанси“, „Счетоводна отчетност“, випуск 1984 г. и „Финанси и кредит“, „Счетоводство и контрол“, „Икономика и управление на промишлеността“, „Икономика и управление на селското стопанство“, „Маркетинг и планиране“, „Социално-икономическа информация“ и „Стопанско управление“, випуск 1989 г.
Организационният формат на официалното събитие, събрало в едно единомишленици и следовници на просветителската мисия на първостроителя на Свищовската академия, намери основополагаща роля в представителната функция на заместник-ректор в ресор „Студентска политика, институционални комуникации и продължаващо обучение“ – доц. д-р Здравко Любенов, който приветства присъстващите от името на ректорското ръководство. Той изрази убеденост, че именно те са яркото доказателство за непреходната роля на висшето образование, култивирано в духа на свищовските университетски традиции и продължаващо да създава специалисти на европейско ниво.
В заключителната част от предвидената по академичен календар алумни среща възпитаниците посетиха Академичния музей. Там те се запознаха с историята на своя университет и заявиха откритата си готовност да бъдат своеобразен мост на приемственост между знанията, опита и експертизата в подготовката на новите студенти.
Асоциацията на възпитаниците на СА „Димитър А. Ценов” (Алумни асоциация) е създадена през 2010 година. Нейната цел е насърчаване на ползотворното сътрудничество между Академията, нейните възпитаници и други представители на академичния и професионалния свят и на обществото като цяло.