Филм на трима ученици от десети клас на Националното училище по изкуствата „Проф.Веселин Стоянов“ впечатли журито на 14-ия национален исторически конкурс, обявен от фондация „Ценности“ и спечели трета награда. В състезанието за първи път освен разследвания, проучвания и доклади, се състезават и филми - затова в журито към професорите историци се присъединява дългогодишната режисьорка в БНТ и преподавателка в НАТФИЗ д-р Росица Младенова. Тази година темата на конкурса на фондация „Ценности“ е „Медиите в българската история - изследване на тяхната роля, влияние, история“. 
Русенският филм на Вероника Илиева, Мая Николова и Никола Желязков печели трета награда още в първото включване на този нов раздел в конкурса. А тяхната научна ръководителка и преподавателка по история в НУИ Мария Пишева е една от четирите наградени ръководителки на отличените екипи.
Как една бъдеща пианистка, една бъдеща актриса и един бъдещ оперен солист стигат до идеята да участват в този конкурс, при това с художествен жанр, който не е типичен за специалностите, които изучават? 
О, това не е първият ни филм, усмихват се Вероника и Никола. През април тази година двамата печелят първо място на 32-ата национална конференция по литература, история и философия „Битие и време“ с филма си „Светът на българската литература“. За втората им филмова продукция към тях се присъединява Мая. Когато преподавателката им по история Мария Пишева им казала за темата на конкурса на „Ценности“, тримата започнали да търсят малко известен факт, свързан с медиите в Русе от миналото, за който да разкажат. Първо се разровили из някогашните русенски вестници - и докато прелиствали старите страници, от регионалната библиотека им предложили да надникнат в списание „Извор“, издавано от Трифон Ц.Трифонов.
Стана ни много интересно Ц потърсихме още информация и в Държавния архив, и в библиотеката, оказа се, че личността на Трифон Трифонов е изключително ценна, а пък за него се знае обидно малко, разказват десетокласниците. Представяте ли си, в това списание „Извор“ е била първата публикация на Елин Пелин, при това първите текстове, които той е изпращал на Трифон Трифонов, първоначално не били одобрени от взискателния редактор, възкликва Никола. 
Така постепенно събрали солидно количество факти, а успоредно с това идеята за филма се очертавала все по-отчетливо. И станало ясно, че филмът няма да бъде чисто документален в обичайния формат, а миналото от архивните страници, снимки и документи ще бъде преплетено с игрална част. Така „оживелият“ Трифон Ц.Трифонов броди по русенските улици, разговаря с Елин Пелин, а тъй като Трифонов е и един от основателите на дружество „Лира“, в лентата на десетокласниците е пресъздаден и първият концерт на музикалното дружество. 
Благодарни сме на РБ „Любен Каравелов“ и Архива за богата информация, а на драматичния театър - за костюмите, които ни предоставиха, за да облечем нашите герои подходящо за епохата, за която разказваме, обясняват Вероника, Мая и Никола.
Сценарият на филма е дело на Мая Николова, оператор е Никола Желязков, той и Вероника Илиева се грижат за музикалното оформление и за ред детайли, художник е Виктория Авакян. В работата по филма се включват и други ученици от НУИ - Иван Иванов от класа по актьорско майсторство влиза в ролята на Трифон Трифонов, Елин Пелин е бъдещият флейтист Теодор Димитров, други момичета и момчета участват в масовите сцени.
Когато снимахме сцени из града, предизвиквахме любопитството на минувачите, казва Никола.
Всъщност, и на тримата, а и на тяхната ръководителка, им се иска това любопитство да доведе русенци в зала „Русе“ на 25 юни, когато от 17.30 ч ще бъде прожектиран целият филм, наречен от своите автори „От дълбините на Извора“.  
Вероятно тогава Мая, Вероника и Никола ще разкажат и за церемонията по награждаването в София, когато отличията са били връчени от президента Петър Стоянов. А може да имат и други добри новини за споделяне. 
Много се радваме за тази награда на нашите талантливи деца, още повече че тя - както и други успешни изяви на ученици от НУИ, доказват, че при нас подготовката е широкоспектърна и пълноценна във всяко отношение, не само по специалните дисциплини, които се изучават, коментира директорката на Училището по изкуствата Мария Дуканова.
Със сигурност е така - и за това красноречиво говори фактът, че филмът „От дълбините на Извора“ на Вероника, Мая и Никола от НУИ-Русе печелят своята награда в конкуренция с още 1600 други участници, а останалите наградени са от природо-математически, математически и езикови гимназии в цялата страна.