Русенец бе наказан с две години условно и временно лишаване от право да сяда зад волан, защото в пияно състояние помлял пешеходка на „Чипровци“. Жената с ужас гледала как колата я връхлита, но нямала възможност дори да мигне - сблъсъкът с опела я пратил на земята с 4 счупени ребра, натрошени крака и ръка и множество рани.
Месеци наред докторите я лекували, а в това време пияният водач мислел само как да избяга от правосъдието. И измислил - накарал сина на приятелката си да каже, че той е карал колата. Но пропуснал да го инструктира поне за това как се пали колата. И именно този пропуск го провали - направен бил следствен експеримент, който показал, че момчето дори не знае как да приведе автомобила в движение. А след обилното количество свидетелски показания, според които именно П.И. е карал колата, неговата защитна версия рухнала.
Всъщност на 17 декември 2011 година сутринта шофьорът на фаталния опел тръгнал за работа. Но бил наквасен до козирката - взетата след катастрофата кръвна проба показала 2,20 промила алкохол в кръвта. Първо се ударил в паркирана на улицата хонда, но не се трогнал, не спрял и продължил. Движел се по „Сакар планина“ в посока „Липник“. Видял пешеходката, но изобщо не натиснал спирачки, мислел, че ще може да мине преди нея. Само че не преценил, че с колата криволичи между двата тротоара, и ударил жената.
Когато тя паднала на земята, той я заобиколил и продължил напред. На няколко метра по-нагоре все пак се осъзнал и спрял. Върнал се пешком до пострадалата, там се стекли и други хора, дошла линейка и я отвела в болницата.
Съдът призна водача за виновен въпреки опитите му да припише престъплението на друг и го наказа условно. Присъдата на Районния съд обаче не е окончателна и със сигурност ще се оспорва и по-нагоре.