Две години след дълго чаканото сваляне на таксите на Дунав мост предстои тихото им повишаване. На сайта на транспортното министерство е публикуван проект за правителствено постановление, с което се определя заплащането за преминаването през Дунав мост 2 между Видин и Калафат.
Таксите там са на нивото отпреди свалянето им на моста Русе-Гюргево на 1 юни 2011 година - 12 лева за леки автомобили, бусове до 8 места и камиони до 3.5 тона, 23 лева за автомобили от 3.5 до 7.5 тона, 35 лева за автомобили от 7.5 до 12 тона, 49 лева за автобуси и товарни автомобили над 12 тона с до 3 оси и 72 лева за тирове с 4 и повече оси.
Смущаващото е, че при преговорите с Румъния е постигнато споразумение таксите на двата моста край Русе и Видин да са еднакви. Сондажите между двете страни са започнали в началото на годината, а окончателните параметри са договорени на 30 май.
„Размерът на таксите е определен в съответствие с принципа на равнопоставеност, лоялна конкуренция и прилагане на политика на недискриминация към операторите на мостовите съоръжения на р. Дунав между България и Румъния. Размерът на таксите, събирани за преминаването на тези два моста на р. Дунав - при Видин-Калафат и този при Русе-Гюргево, е еднакъв“, пише в публикуваните от транспортното министерство мотиви за предстоящото постановление на Министерския съвет.
Ако проектът се превърне в действащ документ, това ще бъде отстъпление от една от малкото граждански победи, за която хората не само от Русе настояваха - да се свалят таксите на Дунав мост и да се направи пътуването между България и Румъния по-достъпно. Темата вероятно ще заинтересува новите депутати, които ще трябва да обяснят на избирателите си защо след крачката напред се правят две назад.