Д-р Андриан Райков от вчера влезе в ролята на областен управител до избора на нов титуляр. Решението на Министерски съвет за уволнението на шефа му Стефко Бурджиев и за неговото временно назначаване на поста го завари в болнични.
Докога д-р Райков ще отговаря за делата на областната управа, не може да се каже със сигурност, макар че още вчера Изпълнителното бюро на БСП заседава по тази тема.
В отсъствието на Сергей Станишев, който е в Брюксел, социалистите и ДПС не са се разбрали кой коя област да поеме, предадоха вчера няколко електронни медии и съобщиха за тежък спор за Русе и Добрич. А русенски активисти на соцпартията издигнаха протестен глас във Фейсбук. „Ако областният управител на Русе е от ДПС, това ще отприщи недоволството и ще срине доверието в БСП“, пишат те. И се заканват на тези, които водят преговорите.
Русенските депутати Добрин Данев и Екатерина Заякова твърдят, че не знаят нищо за такава дилема, защото до момента никой от ръководството на БСП не е разговарял с тях. Те са категорични, че още от самото начало са заявили, че настояват областният управител на Русе да бъде излъчен от БСП. Факт е обаче, че в Изпълнителното бюро русенец няма, което означава, че в София местните социалисти не могат да разчитат на силно лоби.
Според неофициална информация две лобита в БСП се стремят да излъчат губернатор на Русе, а претендентите с най-големи шансове са областният лидер Венцислав Калчев и бившият общински лидер Иван Иванов.
Изборът на нов областен управител на Русе е изцяло в ръцете на БСП, ние никога не сме заявявали каквито и да било претенции към поста. Но ако се наложи и в БСП не се разберат кого да предложат - готови сме да извадим и наша кандидатура, казва депутатката от ДПС Ферихан Ахмедова. Според нея претендентът за нов областен трябва да е ясен до понеделник.