Разнообразна програма със забавления и много изненади е подготвила Община Русе за Международния ден на детето - 1 юни.
Балетният фестивал с конкурсен характер „Танцуваща река“ ще се състои от 9 до 21 часа в Доходното здание, а на централния площад от 10 часа ще има състезание по колоездене с томбола и много награди.
Общинският детски център за култура и изкуство организира от 11 до 13 часа общоградския детски празник „Пъстра въртележка“. В концертната програма ще се включат танцови и певчески формации. 
Държавният куклен театър ще подари на най-малките по същото време спектакъла „Маша и Мечока“, а в инициативата на ротари клубовете „Пластмаса за книжка“ всеки желаещ ще може да донесе стара, счупена или ненужна пластмасова играчка, като в замяна ще получи нова детска книжка. Тя ще започне в 11 часа на две места - пред Съдебната палата и пред Вазата в Парка на младежта. Събраните играчки ще бъдат рециклирани от екипа на организаторите, допринасяйки с инициативата за по-чиста околна среда. 
От 11.30 до 18.30 часа на площад „Батенберг“ ще има и фестивал на семействата на Русе под наслов „Мисия Мама, Татко и Аз“. В програмата са включени танцова работилница, „Игри на волята“, работилничка за куклен театър и рисуване на открито с популярната художничка Неда Малчева. Организатори са сдружение „Мисия градеж“ и общинската фондация „Русе - град на свободния дух“.
Русенският исторически музей кани от 17 часа родители и техните деца на поредното издание на Детска нощ в музея, а от 18 часа в Парка на младежта ще има демонстрации по ушу техники. 
Програмата ще приключи вечерта с „Ателие за рисуване със светлина“ под наслов „Аз и приказният ми герой“. В него децата ще бъдат въвлечени в импровизации с фотографската техника „light-painting“ от 21 до 23 часа. Методът позволява наслагването на светлинни образи и контури, с които организаторите ще рисуват в пространството и ще визуализират личните хрумвания на всеки желаещ. 
Специално за празника Община Русе и „Общински транспорт Русе“ ще осигурят за русенци и гостите на града безплатен транспорт на всеки придружител на дете, ползващо тролейбусни линии 2, 9, 13, 21, 24, 27 и 29, както и автобусни линии 3, 4, 8, 10, 18, 19, 20, 23, 28, 30 и 33. Информация за съботните разписания на обществения транспорт може да бъде намерена на сайта на Община Русе.