Съдебните лекари д-р Пламен Димитров и д-р Марина Митева участваха в XXVI-то издание на Световния конгрес на Международната асоциация по съдебна медицина, съобщиха от Университетска болница „Канев“.
Основните акценти бяха два, коментира д-р Марина Митева - новите възможности в поставянето на съдебно медицинската диагноза при случаи на внезапна сърдечна смърт и унифицирането на програмите за обучение по съдебна медицина за студенти и специализанти от страните от Европейския съюз.
Д-р Пламен Димитров и д-р Марина Митева, съвместно с д-р Янко Колев, президент на Международната асоциация по съдебни науки, представиха разработка на два случая на тема „Сложни комплексни самоубийства“. Обединяващият акцентът в тях е важността на присъствието на съдебен лекар по време на оглед на произшествие и голямото количество информация и находки, които могат да бъдат събрани или изпуснати при липсата на такъв експерт. В повечето случаи това се оказва решаващо при изясняване на този вид самоубийства.
През октомври д-р Димитров и д-р Янко Колев ще представят няколко интересни случая на Балканска академия по съдебни науки в Румъния. Целта е да се повдигне дискусия, за установяването на единен подход при работа.