За втори път в Русе могат да бъдат видени творби от колекцията рисунки на доц. д-р Пламен Пъчев, преподавател по икономика в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. Откриването ще се състои в петък, 31 май, от 18 часа.
Колекцията е събирана в продължение на 30 години и съдържа над 150 творби на известни имена в българското изкуство, но и на по-млади и утвърдени автори.
В Русе ще бъдат показани 44 произведения на художниците Владимир Димитров-Майстора, Васил Стоилов, Илия Бешков, Валентин Старчев, Дора Бонева, Петър Чуховски, Мария Духтева, Греди Асса, Спартак Дерменджиев, Петранка Кац и др.
Доц. д-р Пламен Пъчев обяснява желанието си да събира работи върху хартия с тема голо тяло, опирайки се на тезата на известния изкуствовед, писател и критик Кенет Кларк, за когото голотата е олицетворение както на човешката личност, така и на нейната красота. От друга страна, за доцента колекционерството е едно велико тайнство.
„Преди един творец да създаде голямата картина в златна рамка или бронзовата си фигура за централния площад на града, той прави множество ескизи и подготвителни рисунки. За един „специалист“ /какъвто е редно да бъде човек, купуващ изкуство/ това са безценни образци от самия творчески процес, от емоцията, която владее от първокурсника в академията до такива колоси като Микеланджело или Андрей Николов. Когато придобиваш някаква непретенциозна скица, ти всъщност съпреживяваш това как един или друг творец бавно и мъчително се стреми да постигне съвършенството“, казва доц. Пъчев.
Експозицията „Голо тяло и еротика от известни български художници“ може да бъде разгледана до 15 юни.