Обискът в жилищата на бившия украински министър на енергетиката Едуард Ставицки, заподозрян в присвояване на държавни средства, доведоха до конфискацията на 42 кг злато и на 4,8 милиона долара в наличност, съобщи украинският министър на вътрешните работи.

42 кг злато, 4,8 милиона долара, торби със скъпоценни камъни, приличащи на диаманти, 16 скъпи часовника - това е резултатът от обиска в жилищата на бившия министър Ставицки, написа на страницата си във Фейсбук министърът на вътрешните работи Арсен Аваков.

Обиските са извършени в рамките на разследването на генералната прокуратура и службата за борба с организираната престъпност на министерството на вътрешните работи, уточни Аваков. Според сайта Украинска Правда Ставицки, който избягал в Италия, бил замесен в афери, имащи връзка с луксозната резиденция на Виктор Янукович в предградията на Киев, чийто лукс и блясък потресоха населението след бягството на сваления президент.

Съобщението за откритите богатства бе направено ден след ареста на генералния директор на националната петролна и газова компания Нафтогаз Евгений Бакулин, заподозрян в корупционни афери за близо 4 милиарда долара.

В петък е бил обискиран и домът на бившия министър на земеделието Микола Присяжнюк, където са били конфискувани 286 000 долара и луксозни часовници.

Тези министри и ръководители бяха назначени при управлението на Янукович, който е обвинен от новите власти в Киев в корупция в големи мащаби и в отклоняване на десетки милиарди евро полза на близки и съюзници.

Нафтогаз, която е под шапката на министерството на енергетиката, заема много политическо място в Украйна, тъй като отговаря за вноса на руски газ и през нея преминават огромни финансови потоци. Компанията е в големи финансови трудности, дължи милиарди на Газпром и има опасност положението още повече да се влоши. Москва обяви, че прекратява доставките на газ по занижени цени, което означава, че занапред Киев ще плаща природния газ по най-високите цени в Европа.