Oт 1 юли „Общински транспорт Русе“ ще поеме всички линии от градския транспорт и ще стане единствен превозвач на територията на града, стана ясно по време на обсъжданията в общинските комисии. Новината бе потвърдена от зам.-кмета Димитър Недев, който съобщи, че предстои и тотална промяна на Наредба 14 за реда и условията за превоз на пътници и багаж с обществения транспорт.       
Една от промените ще касае картите за градския транспорт. Както „Утро“ писа, техните цени са доста по-високи, отколкото в някои други големи градове като София и Варна, така че логичната стъпка е да бъдат намалени. Според Димитър Недев се обмисля и въвеждането на нови видове карти - семейни, еднодневни и др. 
В момента учениците до 14 г. ползват градския транспорт безплатно, а пенсионерите могат да си купят за 10 лева карта за 30 пътувания, които да осъществят в рамките на 3 месеца. През месец април са издадени 1883 карти, а през март - 1572, показва справката на Общината. Стандартните карти са с цени от 66 до 295 лева.
С поемането на все повече линии „Общински транспорт Русе“ увеличава приходите си, които през миналата година нарастват от 6,9 млн. лева през 2022 г. до 8,3 млн. лева. Възложените превози по 9 автобусни линии са довели до увеличение на договорирания пробег с около 600 хил. км или с 50%. Заради социалните функции, които дружеството изпълнява, то продължава да работи на загуба. Финансовият резултат от основната дейност за 2023 г. е загуба в размер на 450 хил. лева.