- Подп.Димов на 20 юни военната автошкола обяви ден на отворените врати. Какво ще се случи тогава?
- Точно така. На 20 юни, четвъртък, от 10 до 13 часа вратите във военно формирование 32420 на ул.“Солун“ 2 ще бъдат отворени за малки и големи, които проявяват интерес към военното ни оборудване. Това се случва за първи път от създаването на поделението. Пред всички гости ще се изнесе презентация за мисията, целите и задачите на военнослужещите в Българската армия и в частност за нашето поделение. После ще покажем извадени на плаца различни модификации на БТР-и, автобуси „Мерцедес“ и няколко по-стари военни машини, които отдавна са излезли от употреба. Ще бъде показано и стрелково оръжие - пистолет „Макаров“, автомат „Калашников“, до които гостите ще могат да се докоснат. Смятам, че това ще бъде атракция за тях. На събитието ще присъстват деца от различни училища, включително и малчуганите от военния лагер, който всяка година се организира във Военния клуб от 20 до 29 юни.
На самата презентация сме поканили кметската управа в Русе. Очакваме гости от командването в София и от Центъра за подготовка на автоспециалисти в Сливен.
- В двора се реставрира познатият на всички русенци Паметник на моряка, който бе повреден от вандали. Защо той е преместен тук?
- За да го възстановим и на 20 юни да го открием тържествено. Паметникът е от 1930 година и досега беше пред бившето военноморско училище в Русе до ДНА. Сега на негово място е поставен дубликат, а потрошения оригинал докарахме в поделението. Това е необходимо, тъй като военната автошкола в града остана единственото поделение наред с това в Щръклево и ние като наследници на гарнизон Русе, на Пети Дунавски полк и на Дунавската флотилия трябва да си пазим традициите. А и по-добра публика от тази на военните едва ли ще има за този паметник.
- Колко военнослужещи има в поделението и каква техника обслужват те?
- Не мога да ви отговоря, това е военна тайна.
- Кои са основните задачи на военното формирование в Русе?
- Мисиите на въоръжените сили са три - отбрана на територията на страната, подкрепа на международния мир и принос към националната сигурност в мирно време. Военното формирование изпълнява задачи и по трите мисии. Основните усилия при нас обаче са насочени към провеждане на курсове за обучение на военнослужещи за придобиване на военноотчетна специалност „Водач на БТР-60 ПБ“, „Водач на БТР 60 ПБ МД1“ и „Водач на БРДМ-2“. Обучаваме още кандидати за придобиване на правоспособност за управление на МПС в категории „С“, „С+Е“ и „Д“, както и водачи на техника, превозваща опасни товари, за което имаме разрешение на Министерството на транспорта. Провеждаме и курсове за „Водач на мото и електрокари“, „Монтьор на автотранспортна техника“ и за „Акумулаторджии“. Годишно в тези специалности при нас се обучават около 200 военнослужещи в осем курса на година. Те участват активно в различни военни мисии в Босна, в Афганистан и в различни аварии и катастрофи в страната.
Освен всичко това по мисия „Принос към националната сигурност в мирно време“ военно формирование 32 420 указва помощ на населението от гарнизон Русе в критични ситуации и природни бедствия, особено в зимни условия. По този повод трябва да кажа, че поделението има грамота от ексминистъра на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем за спасителни действия при катастрофалното наводнение в Цар Калоян през 2007 година. Тогава помогнахме на редица жители в градчето да се спасят от връхлитаща ги вълна.
- Кога е създадена военната автошкола в Русе?
- Казармените постройки на военно формирование 32 420 са изградени през 1912 година за нуждите на пета Дунавска дивизия, където първоначално е настанен кавалерийският полк. Строежът е вървял успоредно с този на Доходното здание. След като покривът на сградата, която ползваме вече 101 години за битов корпус на курсистите, е бил изграден в началото на октомври, войниците отиват на фронта в Балканската война и повече не се връщат. Тогава при Бунар Хисар нашите войски спират, за да изчакат тиловите части. В това време турците са се окопали и започват контранастъпление срещу пета Дунавска дивизия. За шест дни непрекъснати сражения дунавци спират с цената на 6397 живота цели 9 турски дивизии, настъпващи към Лозенград. Най-кръвопролитният ден от бойните действия е бил 28 октомври и затова той е определен за боен празник на формированието.
- Тези боеве ли са краят на дивизията?
- Не, пета Дунавска дивизия се разформирова през 1951 година и в района на формированието се дислоцира щабът на Зенитната бригада за въздушно прикритие на моста на река Дунав, гара Горна Оряховица и пристанище Варна.
Със заповед на министъра на отбраната на 29 септември 1958 година се създава Армейска школа със седалище в Ловеч, обединяваща всичките 4 военни школи за шофьори в страната. От 28 септември 1963 година тя е преместена в Русе, така че след 4 месеца ще честваме 50-годишен юбилей. Първоначално автошколата е към Трета армия. От 1980 година е подчинена на командването на Сухопътни войски. От 2 юли 2003 година тя преминава към Учебна база „Христо Ботев“ в Плевен с ранг на самостоятелен батальон, запазвайки военно пощенския си номер 32 420 и финансова самостоятелност. В края на март 2007-а автошколата вече е преподчинена на Национално военно училище „Васил Левски“ във Велико Търново под името „Батальон за подготовка на водачи и логистични специалисти“, а от 2009 година насам формированието е част от състава на Центъра за подготовка на специалисти в Сливен.
- Колко водачи на военна техника е подготвило поделението за тези 50 години от преместването му в Русе?
- От 1963 година до края на 2012-а формированието е подготвило 10 260 механик-водач на БТР и 5700 шофьори в категория „С“. Искам да подчертая, че благодарение на историята си военно формирование 32420 Русе се утвърждава като един качествен център за обучение на шофьори и водачи на автомобили, БТР, БРДМ и логистични специалисти за нуждите на Българската армия. Наред с това активно участва и в обществения живот на гарнизон Русе.