Шестима русенски учители бяха удостоени с почетното отличие на Министерството на образованието и науката „Неофит Рилски“. Наградите бяха връчени от областния управител Драгомир Драганов, началника на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, председателя на Общинския съвет акад. Христо Белоев и от зам.-кмета на Русе Златомира Стефанова. Наградените са: директоритет на СУ „Васил Левски“ Мария Иванова-Тодорова, на ОУ „Ангел Кънчев“ Жулиета Чавдарова, на ОУ „Отец Паисий“ в Мартен Блага Найденова, на детска градина „Незабравка“ Милослава Колева и на Центъра за ученическо, техническо и научна творчество Велислав Йончев, както и старши учителят по философия в МГ „Баба Тонка“ д-р Миглена Дамянова-Радойска.
Областният управител Драгомир Драганов определи наградата като символична, но преди всичко като изключително ценна, защото е резултат от дългогодишен труд и успехи.
Началникът на РУО д-р Росица Георгиева сподели, че е чула, че всеки, който е получил наградата е казал, че учителската професия е била неговата детска мечта.
„Вие сте последвали детската си мечта и това е категоричното доказателство, че да бъдеш учител е не просто професия, а призвание, което носите в душите си и с него запалвате огъня на знанието във вашите ученици“, каза тя и определи учителите като носители на възрожденския дух и радетели на българската просвета и култура.
Председателят на ОбС акад. Христо Белоев посочи, че наградените днес преподаватели са постигнали действително значителни успехи и им пожела здраве, радост, щастие и още много успехи, защото нашето общество има нужда от тях.
Жулиета Чавдарова е в сферата на образованието е от 1994 г., като от 1998 г. до 2008 г. е директор на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Бъзън. От 2008 г. работи в ОУ „Ангел Кънчев“, а от януари тази година е директор на образователната институция.
Мария Тодорова е също с изключително богат професионален опит и редица квалификации. Нейни възпитаници завоюват престижни награди на национални състезания и конкурси. Сред тях са редица национални олимпиади по ИТ, конкурси и конференции по математика, история и география. С нейна помощ СУ „Васил Левски“ става пионер в STEM образованието в град Русе.
Благодарение на работата на Блага Найденова няма отпаднали деца от образователната система в Мартен. Наред с това училището участва в редица национални програми. Традиционно четвъртокласниците и седмокласниците постигат високи резултати на националното външно оценяване, а учениците, които участват в олимпиади и състезания печелят призови места.
Мирослава Колева осъществява сътрудничество и партньорство с родителите чрез активен Обществен съвет. Благодарение на нея е развит Механизъм по обхват, нулев отлив на деца от детската градина и отлична подготовка за първи клас.
Миглена Дамянова-Радойска е също човек с многобройни квалификации, като през 2021 г. защитава докторска дисертация във Великотърновския университет. Преподавател е в МГ „Баба Тонка“ от началото на учебната 2016/2017 г., като оттогава досега нейните ученици показват забележителни резултати. В седем поредни национални олимпиади по гражданско образование има 15 класирани ученици и 12 допуснати до националния кръг по философия. Миглена Дамянова-Радойска е техен ръководител и участва в подготовката на разширения национален отбор в международната олимпиада по философия 2024 година.
Венцислав Йончев е в екипа на Центъра за ученическо, техническо и научно творчество от 1987 година, като повече от 20 години е директор на институцията. От 2015 г. до 2021 г. е член на Национална комисия за участие и провеждане на ученически олимпиади и състезания. Ежегодно са включвани задачи, предложени от него. През 2017 г. е ръководител на Национален отбор по математика на 21 Младежка Балканска олимпиада по математика във Варна. Има съществен принос за развитието на науката и технологиите в град Русе.