ДАНС е подложила на щателна проверка кмета Пламен Стоилов за обществените поръчки. Служители на агенцията са влезли в Общината заради сигнали, че голяма част от тях са спечелени от фирми, свързани с ГЕРБ.
Да, имаше проверка от дирекция „Финансово  разузнаване“, но днес тя приключи, потвърди на пресконференция вчера Пламен Стоилов. Той отказа да влиза в подробности за проверката на ДАНС, само отбеляза, че тя е разследвала как Общината изпълнява задълженията си по определени закони.
Когато резултатите излязат, ще ги съобщя публично. Атаките срещу мене са част от мащабна кампания за омаскаряване на кметовете на големите български градове. 5-6 души от Русе пишат жалби и сигнали и се опитват и тук да наложат варненския модел. Искам да кажа, че ще съдя всеки, който ме обвинява без доказателства, каза още кметът.
Стоилов надълго коментира обвиненията, че обществените поръчки се печелят все от едни и същи фирми.  
Във връзка с нашумялата „Крис груп“ кметът заяви, че от общо 48 поръчки за 152 млн. лева тя е взела само две за 14 млн. лева.
За всяка поръчка минаваме през три нива на контрол - предварително от Агенцията за обществени поръчки, а след това КЗК и ВАС, да не говорим, че преди аз да сложа своя подпис от 5 до 7 служители се подписват и носят отговорност, посочи Пламен Стоилов. Той подчерта, че досега няма паднал проект и само с 1-2 изключения КЗК е потвърждавала общинския избор.
След журналистически въпроси за отношенията му с Красимир Даков и депутата Пламен Нунев кметът отговори, че с областния лидер на ГЕРБ го свързват партийните дела, а с бизнесмена няма нерегламентирани отношения.
Красимир Даков е един от бизнесмените в Русе. Ако е престъпник, нека към него да се подходи по закон, каза Стоилов.
Кметът заяви още, че няма притеснения от разследвания, но не приема оценки за себе си от хора, които не се ползват с добро име в обществото.
Важна е оценката на онези 32 000 русенци, които гласуваха за мен на втория тур на изборите. Със сигурност тези, които съм уволнил, защото не са работили добре и в интерес на гражданите, както и тези, чиито бизнес схеми съм разбил, не ме обичат и имат интерес да ме атакуват. Тактиката на оплюване не е работеща - когато плюят по кмета, значи плюят и по Русе, затова и смятам да съдя клеветниците, заключи Пламен Стоилов.