Осман Сойдемир остава в ареста, тъй като заради високата обществена опасност няма как да бъде освободен с по-лека мярка за неотклонение. Това реши вчера Окръжният съд, след като отчете факта, че 44-годишният шофьор от Турция е знаел, че превозва 18 килограма хероин и дори е изблъскал митничар, за да осуети проверка на камиона му. Решението обаче може да се обжалва пред Апелативния съд във Велико Търново.
Осман е задържан заради това, че е държал и пренасял през пункт „Капитан Андреево“, а след това пробвал да мине и през Дунав мост със скрит в различни части на кабината хероин за 1.6 милиона лева. 11 пакета от наркотика са намерени в куфар. Други два са открити в хладилника на камиона под храната, която шофьорът си носил за изпът.
„Сам дадох куфара на митничаря, помогнах му. Невинен съм“, каза пред съда 44-годишният Сойдемир. Фактите обаче са други - мъжът изблъскал служителя и опитал да избегне проверка на чантата.
Осман не е осъждан, но през 2007 година е бил втори шофьор на камион, хванат да пренася на път от Турция за Франция 304 килограма кокаин.