Крадците във вилните зони стават все по-безогледни и нагли в набезите си, оплака се в редакцията Румен Димитров. Той има вила в местността Буйна Яна, която многократно е разбивана, крадците са отнесли инструменти, електрожен, варели, други метални предмети, а преди месец отрязали и жиците на тока. Преди 10 дни дошъл ред и на дръвчетата - отсечени са две череши и една кайсия и докато вандалите ги рязали, унищожили и част от колчетата на лозето. Накрая откъртили и отмъкнали и вратата на тоалетната.
В съседство с имота на Димитров има две вили, които буквално са разфасовани. От едната има останки само от основите, другата е обезкостена и върви към пълно унищожение. Допреди няколко дни все още част от керемидите били там. Сега и тях ги няма.
Преди няколко месеца засякохме група цигани с каруца и един „Фиат Брава“ да отмъкват първата партида цигли, сигнализирахме в полицията, но докато пристигне мобилен екип, те изчезнаха, разказва Румен Димитров. Той е възмутен, че записал номера на колата и го предал на властите, но те не предприели нищо.  
Малко след като си заминаха, циганите дойдоха отново и натовариха циглите, гневи се с право Димитров. И добавя, че тухла по тухла разрушават вилите, а слуховете говорят, че ги продават по 25 ст. бройката.
Освен на постоянни кражби, Буйна Яна е подложена и на риск от пожари. Без малко да бъде подпалена и близката горичка, която цигани системно изсичат за огрев. Хората от Буйна Яна се оплакват, че край техните имоти охранителните коли на полицията и КООРС рядко минават. Обикновено се появявали по техен сигнал след някоя кражба, но всичко влизало в папката „неизвестен извършител“.
След последната кражба Димитров е потърсил съдействие от кметицата на Средна кула Ивелина Гайрева. На 14 март по нейна инициатива се е провела среща с мобилния охранителен екип.
Когато попитах дали минават всеки ден, чух отговор от служителя на КООРС, че няма да ми стават частни охранители, възмущава се Димитров и в потвърждение пусна телефонен запис на разговора. Той твърди още, че 2 пъти е правил опити да се срещне с началника на Първо РПУ, но така и не успял. Димитров не вярва екшън-планът на МВР против битовата престъпност да огрее и Буйна Яна. Уж и ние плащаме данъци, но нас кучета ни яли, казва той.
Наша проверка показа, че кметицата на Средна кула вече е подала сигнал до кмета на Русе Пламен Стоилов. В Общината е постъпила и друга жалба за същия район. Гайрева твърди, че Румен Димитров е първият човек, който е потърсил съдействието й. Тя посочва, че по думите на потърпевшите бич за виладжиите са самонастанили се цигани в празните вили. Така те проследявали къде какво може да се открадне и после измъквали набелязаното.
Поисках от КООРС пълна информация за създадената организация за охрана и оглед, графиците и маршрутите, за да преценим как работата би могла да се оптимизира, коментира за „Утро“ кметът Пламен Стоилов. Той обаче подчерта, че корсаджиите не могат да предприемат самостоятелни действия, а пък полицията има ограничен ресурс и докато не се предприемат законодателни инициативи, сериозни промени не могат да се очакват.
Шефът на КООРС Светослав Ненов пък заяви, че графиците и маршрутите се изготвят от МВР, а неговите хора само изпълняват полицейските разпореждания и помагат в охраната.
Директорът на ОД на МВР Георги Великов от своя страна обясни, че двете РПУ-та определят графиците и маршрутите съобразно данните за криминогенната обстановка. Напоследък нямал информация набезите в Буйна Яна да са засилени. Затова съветва гражданите да подават официални сигнали, защото от това зависи планирането на обходите. Великов предложи хората да се срещнат с него в приемния му ден или с шефа на Първо РПУ, за да се търси решение на проблема. Можем да засилим присъствието си в тази зона, но ни трябват точни данни, не е добре да комуникираме чрез посредник, каквито са медиите, коментира полицейският шеф.
Той беше категоричен, че откакто е оглавил дирекцията, всеки сигнал се регистрира, без значение какъв е. В отдалечените райони, каквито са вилните зони, се залагало предимно на превенцията, защото установяването на престъпленията било трудно. Въпреки това разкриваемостта била 30%, което според него е добър резултат. Разбирам драмата на хората, които са обрани, но не можем до всяка вила да поставим полицай, хората трябва да ни се доверят и повече да ни съдействат, заяви Великов.
Кой каквото и да казва обаче, фактите говорят красноречиво - една голяма част от имотите във вилните зони са вандалски разфасовани и ограбени. А хората живят с усещането, че властта е абдикирала от задълженията си.