Заради необичайното време тази пролет житните масиви са нападнати от нехарактерни за последните години болести, съобщи председателят на русенския фермерски съюз „Дунавско зърно“ Иван Караиванов. В нивите се появила житна пиявица, която изгризва ивици между нерватурата на листата, които побеляват и изсъхват. Влажното време, съчетано с високи температури през май довело и до необичайно размножаване на житната дървеница и поява на септория и брашнена мана. В някои землища са се изсипали повече от 100 литра на квадратен метър. Наложило се зърнопроизводителите да извършат допълнително пръскания с пестициди, което е увеличило разходите им по кампанията.
Валежите от последния месец обаче ще се отразят благоприятно на реколтата и фермерите очакват добри добиви от порядъка на 350-450 кг от декар. Такива са и прогнозите в целия Черноморски регион, така че този път добрата реколта едва ли ще се съчетае с високи цени както беше миналата година. Търговците на зърно дори се опитвали да свалят изкупните цени под 350 лева за тон.
Традиционно жътвата в Русенско започва около средата на юни, но тази година вероятно ще започне две седмици по-късно заради непостоянните агроклиматични условия. Прибирането на ечемика ще започне вероятно около 20 юни, а седмица по-късно ще стартира и жътвата на пшеницата. С цялата налична в района агротехника прибирането на реколтата вече отнема само броени седмици.