Фондация „Русе - град на свободния дух“ ще има бюджет 100 хил. лева, с 20 хил. лева повече от първоначално плануваните. В нея ще работят и двама души на щат и тези допълнителни средства са за техните заплати и осигуровки. Единият експерт ще се занимава с програми и проекти, а другият - с публичната комуникация и партньорствата.
На сесията в четвъртък опозицията атакува предложението с мотиви, че в цялото това упражнение съзира само начин за източване на общинския бюджет. Нейни представители коментираха, че фондацията ще дублира работата на отдел „Култура“. От Реформаторския блок и ВМРО подложиха на съмнение нейната ефективност, защото не видяха в програмата и насоките й за действие повече от общи приказки. 
След като кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата се провали, уж се разбрахме, че фондацията ще продължи да съществува с основна задача да набира дарения за културни проекти, а в бюджета й не виждаме нито лев привлечени собствени средства, възмути се Пенчо Милков от БСП. И настоя в бюджета на фондацията да бъдат записани 30 хил. лева приходи от спонсори, които да се прибавят и към разходната част. Друг съветник пък настоя точката да се отложи, трети пък да се запише, че фондацията трябва да привлече като свои приходи 30% от бюджета си.
Самият Страхил Карапчански се опита да обясни какви ще бъдат ползите от фондацията, как тя ще продължи и засили контактите с организациите в чужбина, с които се е свързала покрай кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата. Той акцентира върху новата амбиция на Русе - да се превърне в Дунавска столица на културата. Както и върху подкрепата, която фондацията ще дава на талантливи русенски деца. Първата такава инициатива ще е за тримата възпитаници на Музикалното училище, които ще свирят в Карнеги хол.
Съветниците от ГЕРБ горещо подкрепиха намеренията на фондацията и по-високия й бюджет. Те обвиниха колегите си от опозицията, че не разбират смисъла на дейността й. С този ограничен начин на мислене кой какво дал и кой какво е взел, далеч няма да стигнем, именно той попречи на Русе да продължи напред в състезанието за Европейска столица на културата, каза театралният шеф Орлин Дяков.
В крайна сметка нито едно от предложенията на опозицията не беше прието, а мнозинството утвърди внесения вариант.