Футболистите на „Дунав“ записаха изключително важна победа с 2:1 като гости на устремилия се към елита отбор на „Септември“ /София/. Капацитети определиха успеха на русенския отбор като „сензация“. По този повод „Утро“ разговаря със старши треньора на русенския отбор Мартин Ковачев.

- Г-н Ковачев, доколко този мач може да се опише като голямата изненада на кръга?
- Крайно време беше да запишем победа извън Русе. В предишните мачове играхме добре, но не си получаваше. Сега се получи, особено с оглед на странните резултати в други двубои (има предвид домакинските загуби на „Спартак“ /Плевен/ и „Монтана“). Сензация? Едва ли. Винаги съм казвал, че в тази Втора лига всеки може да бие всеки.
- С какво спечелихте мача срещу един от лидерите в първенството?
- Бяхме наясно къде са слабите страни на съперника - в лявата зона на отбраната. Там бяхме много активни, Луис Похама беше много добър с рейдовете и с двете дузпи за нарушения срещу него, а Миро Будинов довърши работата с реализация на наказателните удари. Доколкото си спомням, „Септември“ имаше само едно положение през първото полувреме.
- По ваши указания ли отборът се прибра през втората част?
- Напротив. Говорихме си на почивката, че трябва да сме изнесени напред и да задържаме топката. „Септември“ обаче ни натисна и, честно казано, имахме късмет - нещо, което ни убягваше много дълго време.
- Към края на мача имаше доста сериозни единоборства. Какво е положението със здравето на момчетата?
- Пахама и Нечипоренко са с травми. Не мисля, че е нещо сериозно. Никола Колев е с разтежение, а и се прибра в Търговище след съмнения, че е прихванал шарка.
- Преди мача казахте, че болният Симеон Вешев ще отпадне от групата, а влезе в игра през последните минути?
- Той си замина за Пловдив. В деня на мача обаче ми се обади, за да каже, че температурата му спаднала и изяви желание да пътува за София. Влезе в игра, за да помогне, а вечерта пак вдигна температура.
- Мнозина останаха леко изненадани, че гласувахте доверие като титуляр на 19-годишният вратар Даниел Николов. Не поехте ли излишен риск за сметка на по-опитния Дамян Дамянов.
- В петък имахме разговор с Дамян, който, да го кажа така, не ми хареса. Аз мисля, че Даниел се справи добре.
- Към края на мача иначе перфектно свирилия дотогава съдия Мартин Марков наизважда червени картони. Така и не се разбра кои изгоряха в мелето до тъча.
- Единият съм аз - затова, че съм влязъл на терена. Ако това е прегрешение, един колега всеки мач трябва да получава червен картон. Другият беше за масажиста на „Септември“.
- По-леко ли се диша след тази победа?
- Тези 3 точки са много важни, но нямаме право на никакво отпускане. Не сме чак в най-комфортната зона и таблицата го показва. Два загубени мача и всичко може да се обърка. А сега ни чака много тежък двубой в Русе срещу „Добруджа“.
Класиране
1. „Спартак“ /Вн/     60
2. „Септември“     57
-----------------
3. „Марек“         53
----------------
4. „Монтана“         50
5. „Добруджа“     49
6. „Янтра“         43
7. „Спартак“ /Пл/     41
8. „Струмска слава“     41
9. „Лудогорец II“     41
10. „ДУНАВ“         39
11. „Литекс“         38
12. ЦСКА 1948 II     37
13. „Беласица“     34
14. „Спортист“     33
-------------------
15. „Черноморец“ /Бс/     33
16. „Черноморец“ /Бч/     27
17. „Марица“         25
18. „Бдин“         18