Танцовият състав „Русчуклийче“ при Общински детски център в Русе с художествен ръководител Нели Гарвалова е един от десетте състава от цялата страна, които са селектирани в конкурса „Топ 10. Български танцов фолклор“, който се провежда за втора година. На 22 юни малките русенчета ще излязат на сцената в зала 1 на НДК и ще участват в големия спектакъл-конкурс, който ще определи най-добрата формация. Така ще бъде отбелязан Денят на българския фолклор, съобщиха организаторите от Folk World.
Второто издание на конкурса през 2024 г. е в категория „Фолклорни танцови състави и ансамбли, възраст на участниците 13-18 години включително“, като в него не могат да участват състави към училищата по изкуствата и училища с паралелки „Професия танцьор“ или „Хореография“.
Наградният фонд е на обща стойност 15 000 лв. Паричните награди са в размер на 11 000 лв., има авторска статуетка, плакети, грамоти, награди на организации и международно жури. Конкурсът има две оценяващи журита - национално и международно.
Денят на българския фолклор е обявен през 2019 година от Министерството на културата, по идея на ансамбъл „Чинари“ и с подкрепата на много творци и институции. Инициаторите избират деня, тъй като той е в средата на годината, по време на лятното слънцестоене и дни преди Еньовден - събития, почитани по традиция от българите.