Над 300 деца в Пловдив и Пазарджик се запознаха с дейността на Националната телефонна линия за деца 116 111 на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), съобщиха от Агенцията. 
Теми на разговорите бяха как функционира Националната телефонна линия за деца, кой отговаря на чат приложението, какви са най-честите въпроси, които задават децата и възрастните на консултантите на телефона и в онлайн разговор. 
„Националната телефонна линия за деца 116 111 на ДАЗД е на разположение на всяко дете, което иска да сподели нещо, да потърси съвет и при необходимост да получи подкрепа. Това се отнася и за възрастните, които имат въпроси или притеснения, свързани с отглеждането на дете. Линията е напълно безплатна, анонимна и работи денонощно седем дни в седмицата. Линията 116 111 е и начин да бъде подаден сигнал за дете в риск“, обясни заместник-председателят на ДАЗД Ивайла Касърова на ученици от 5 до 11 клас в Математическата гимназия „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив. С Георги Иванов, психолог и държавен експерт в Агенцията, децата обсъдиха какво е емоционална интелигентност и защо е толкова важно всички да можем да споделяме и да се чуваме. Мнението на децата е, че от много ранна възраст трябва да знаят какво е емпатия и да бъдат добри и търпеливи един към друг. Според тях това е и най-важният пример, който възрастните трябва да им показват, за да се чувстват спокойни и подкрепени да споделят и да търсят подкрепа, когато е необходимо. 
Представителите на ДАЗД запознаха и осмокласниците от Езикова гимназия „Пловдив“ със стартиралото чат приложение за разговор и консултация с деца. Всеки вторник и четвъртък от 14:00 до 16:00 ч. експерти от агенцията са на разположение, за да отговарят на въпроси. Чатът е достъпен за всяко дете през официалната интернет страница на Националната телефонна линия за деца на ДАЗД – 116111.bg. Възможността за онлайн разговор или консултация е и за възрастните, които имат въпроси, касаещи деца, обясниха те. С децата от 7 и 8 клас в Средно училище „Георги Бенковски“ в Пазарджик, екипът на ДАЗД дискутира важни за учениците теми. 
„Споделянето и откровеният разговор са в основата за решаване на всяка ситуация, която ви тревожи. Най-важно е да се доверявате на родителите си, на близките си и на учителите си, за да може да бъдете защитени и да се намери най-доброто решение. Но трябва и да знаете номер 116 111, защото на този телефон по всяко време на денонощието може да поговорите с професионалисти и да получите съвет и подкрепа“, обясниха експертите.
На 7 април от Агенцията обявиха, че за първото тримесечие на годината са регистрирани близо 6300 са обажданията на Националната телефонна линия за деца 116 111. Данните показват, че в първите месеци на годината, в сравнение с последното тримесечие на 2023 г., има нарастване както на обажданията, така и на подадените сигнали за дете в риск.
От 1 януари до 3 март тази година сигналите за дете в риск са 405. За същия период са проведени близо 2100 консултации. Над 1000 деца са потърсили консултация на Националната телефонна линия за деца 116 111 на ДАЗД, като повечето обаждания са от момчета. Въпреки че момичетата търсят по-рядко консултантите на телефонната линия, те по-често подават сигнали за дете в риск. Една от основните теми, по които децата се обаждат на НТЛД 116 111, са трудностите, които срещат в общуването както между връстници, така и с възрастните.