Националната служба за охрана (НСО) е домакин на Четвъртата конференция на службите за охрана, в която участват служители по охраната и експерти от Европейския парламент и от парламентарните институции на 22 държави членки на Европейския съюз, съобщиха от НСО. Сред темите на дискусиите са сигурният достъп до парламентарните институции, устойчивостта на киберзаплахи, оценката на риска, оперативното сътрудничество и обменът на информация с  полицейските и другите служби за сигурност.
Форумът беше открит от председателя на Народното събрание Росен Желязков.
„Посегателството срещу всеки парламент – във физическия свят или в киберпространството, е посегателство срещу демокрацията. Затова вашата работа е от изключително значение“, каза Желязков в обръщението си към участниците и гостите на конференцията.
„В среда на сигурност с изключителна динамика всички осъзнаваме колко важно е да бъде споделян оперативен опит и службите по сигурността да си взаимодействат ефективно и с доверие“, подчерта Росен Желязков, който поздрави държавната охранителна служба за домакинството на представителния професионален форум.
„Използвам възможността да се обърна към вас с дълбоко уважение за ежедневно проявявания от вас професионализъм и за вашата отдаденост при изпълнение на възлаганите ви задачи. Вашата работа често остава извън полезрението на обществото, но тя не е извън полезрението на тези, чиято сигурност сте призвани да гарантирате“, обърна се още председателят на Народното събрание към участниците във форума.
Наша най-висока мисия е да пазим демократичните устои на нашите общества, да гарантираме сигурността на парламентарните институции и безопасността на избраните от нас да ни представляват, заяви началникът на Националната служба за охрана (НСО) бригаден генерал Емил Тонев.
Продължаващата война в Украйна, терористичните заплахи, заплахите от хибриден характер и в киберпространството са само част от факторите на средата на сигурност, които допълват и подпомагат вътрешните разделения в нашите общества, заяви началникът на НСО. Той посочи, че обществено-политическите разделения на национално равнище в държавите от ЕС стават все по-осезаеми, а на 9 юни т.г. България ще гласува на поредни избори за национален парламент, заедно с вота за членове на Европейския парламент. „А най-видимите проявления на гражданското недоволство са именно пред нашите парламенти“, припомни бриг. ген. Емил Тонев.
„Националната служба за охрана на България е институция със 145-годишна история. Един от уроците, на които дългогодишният ни опит ни е научил, е, че именно хората, тяхното обучение, висок професионализъм, морални качества и тяхната лоялност, са нашият най-ценен ресурс“, заяви още началникът на Националната служба за охрана.
През октомври от НСО съобщиха, че ще бъдат домакини на Четвъртата конференция на службите за охрана на парламентите на държавите от Европейския съюз.  НСО представлява България от създаването на формата през 2018 г. и домакинството на конференцията е израз на традиционното доверие, с което държавната охранителна служба се ползва сред партньорските структури на държавите от ЕС, отбелязаха тогава от службата в съобщение до медиите.