Актуализирането на методиката за удостоверяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията по чл. 213, ал. 3 от Изборния кодекс и изискванията на техническата спецификация ще приключи до края на месеца. Това стана ясно по време на работна среща между служебния министър на електронното управление Валентин Мундров, председателя на Управителния съвет (УС) на Българския институт за стандартизация (БИС) Ивелин Буров, и.д. председателя на Българския институт по метрология (БИМ) Паун Илчев и главния секретар на БИМ Златко Халваджиев. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на електронното управление (МЕУ).
Със заповед на тримата ръководители на отговорните институции вече е сформирана работна група от експерти, която да актуализира методиката. След изготвянето ѝ ще бъде публикувана за обществено обсъждане. Всички етапи по удостоверяване на устройствата за гласуване ще се оповестяват и публикуват на официалната интернет страница на министерството, за да се гарантира максимална прозрачност на предприетите действия, се посочва в съобщението.
По време на срещата бяха обсъдени и етапите в процеса по удостоверяване на устройствата за гласуване, сроковете, както и отговорността и ангажираността на всяка една от трите институции.
Вчера от МЕУ съобщиха, че набират специалисти за процеса по удостоверяване на техническите устройства за машинно гласуване. 
Предстоящите избори „две в едно“ за национален и за Европейски парламент са насрочени за 9 юни т.г.