Празник на географията организират в Габрово на 22 април в Ритуалната зала на Община Габрово. Това съобщи за БТА Анатолий Антов, учител по предметите история и цивилизации и география и икономика в Основно училище „Неофит Рилски“ Габрово.
Събитието се организира от Община Габрово, Областна администрация - Габрово, Регионално управление на образованието - Габрово, ОУ "Неофит Рилски" - Габрово и Асоциацията на професионалните географи и регионалисти - Габрово (АПГР – Габрово).
По време на събитието ще бъде показан екологичен филм "Море на вятъра", ще бъдат наградени изявени ученици, постигнали успехи по география и икономика при извънкласни изяви през учебната 2022-2023 г., ще се състои викторина за училищни отбори от общините на област Габрово, ще има кратка фолклорна програма, ще бъдат наградени победителите от викторината и връчени благодарствени грамоти към спонсори и лица, допринесли за популяризиране на географската наука, посочват организаторите.
Въпросите за викторината са подготвени от комисия, чиито членове не са от област Габрово. Тя е с председател проф. Марин Русев, председател на Управителния съвет на АПГР.
Справка на сайта на асоциацията сочи, че тя има 27 регионални клонове, 11 селищни секции и 1041 членове.