Иновативен музеен обект отвори врати днес във военното гробище в село Шуменци край Тутракан. Сред официалните гости на събитието бяха президентът на България Георги Първанов (2002-2012 г.), евродепутатът Емил Радев, началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ ген. Иван Маламов, висши военни.
Мемориалът "Тутраканска епопея – 1916" се помещава в новопостроена музейно-експозиционна сграда. В нея са внедрени редица нови технологии, които дават възможност на посетителите да се потопят в битката за освобождението на Добруджа. Информацията е представена чрез експозиция и 3D карта на събитията, беседа от гид, съобразена с възрастта и познанията на публиката. 
Основното ядро на музейната експозиция е интерактивна диорама, където посетителите ще имат възможност емоционално и  реалистично да преживеят атаката на Тутраканската крепост през 1916 г.
„Тези съвременни технологии ще потопят гостите в битката. Благодарение на 360-градусовия екран хората ще могат да се почувстват като в действителна бойна обстановка и гледайки филма, който е изработен за случая, да научат за героизма, който проявява Българската армия за освобождението на поробените добруджанци. Най-важното е, че това възбужда патриотизма и желанието на посетителите да научат още. За това сме поставили четири киоска, които дават информация и за другите освободителни войни. Ние искаме да се утвърдим като музей на Българското национално обединение“, каза за БТА директорът на Историческия музей в Тутракан Петър Бойчев.
Първата копка на новата сграда бе направена през август 2022 година. Проектът бе на стойност малко над 5 милиона лева, но заради забавяне на одобряването му и инфлацията, се появи недостиг от около 1,5 милиона лева. Заради това бе изтеглен заем от фонд "Флаг". Допълнително финансиране бе осигурено и за изработването на филм, който представя реално битката за Тутракан, и за благоустрояване на довеждащата инфраструктура.
Като част от официалната програма по откриването на музея, днес и утре в  ще се проведе национална научна конференция под надслов "Културното наследство на Тутракан и неговото място в добруджанската история" Тя ще включва четири пленарни заседания, в които ще вземат участие 36 научни и музейни специалисти, университетски преподаватели, служители в архиви, краеведи и др.
Част от програмата на конференцията е среща разговор с писателя Захари Карабашлиев. Той ще представи събитията на Добруджанския фронт през призмата на романа си „Рана“. Модератор на събитието е Радослав Симеонов, главен експерт в Дирекция „Социални инвестиции и военноисторическо наследство“ в Министерство на отбраната.