С удоволствие посрещнах в Министерството на вътрешните работи (МВР) заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи на Румъния Мариан-Кътълин Предою, написа в официалния си Фейсбук профил служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.
Каталин Предою е на работно посещение в България. По време на посещението Стоянов и Предою се очаква да подпишат двустранен Протокол за изменение на Споразумението между правителствата на България и Румъния. Документът касае трансграничното полицейско сътрудничество по наказателни производства. 
Успешното ни двустранно сътрудничество ни прави силни партньори в региона и в Европейския съюз (ЕС). Заедно и с подкрепата на Европейската комисия (ЕК) постигнахме огромна крачка за двете държави - отпадане на контрола по морски и въздушни граници, добави Калин Стоянов.
С колегата Предою споделяме твърдата позиция, че и за нашите две държави, и за Европа е важно до края на 2024 г. България и Румъния да бъдат членки на Шенген и по суша. България и Румъния ще продължат да допринасят за сигурността на Европейския съюз, написа още той.
Днес на работно посещение в България ще пристигне и еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, която е поканена от Калин Стоянов. По време на визитата си Илва Йохансон ще посети Летище София, за да се запознае с новата организация във връзка с присъединяването на България към Шенгенското пространство.