Френската драматуржка, актриса и бивша директорка на френско-сенегалската съвременна медиатека Пенда Диуф е почетен председател на журито на „Изборът на награда „Гонкур“ в България“ на 24 април. Това съобщават от Френския институт в София.
Общо 56 ученици и студенти, обединени в осем екипа, ще изберат своя роман фаворит. Изборът им се основава на третата селекция на наградата „Гонкур 2023“, която включва книгите „Да бдим над нея“ на Жан-Батист Андреа (изд. L’Iconoclaste), „Тъжен тигър“ на Неж Сино (изд. POL), „Хумус“ на Гаспар Кьонинг (изд. L’Observatoire) и „Сара, Сузан и писателят“ на Ерик Райнхард (изд. Gallimard).
Наред с обсъжданията, жури, председателствано от Клодия Калво, заместник-съветник по сътрудничеството и културната дейност, аташе по образователното сътрудничество във Френския институт в България, ще връчи също и награда за творческо писане.
В журито са още Атанас Сугарев, преводач, издателство „Колибри” и Еманюел Самсон, ръководител на Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа на Бюрото на МОФ за Централна и Източна Европа (CREFECO).
ЛИТЕРАТУРНА СРЕЩА
Ден по-късно, на 25 април, Пенда Диуф участва и в дискусия на тема „Текстът и тялото – материали и капитал“. В разговора във Френския институт е поканен да се включи още българският режисьор Стефан Прохоров. 
Във фокуса на дискусията се очаква да бъде отговорността на съвременния драматург и театрален практик, техните роли и перспективи. Пенда Диуф и Стефан Прохров ще обсъдят политиката на тялото и нейното отражение в областта на културата и културното наследство, многообразието в Европа и потенциала на миналото като „капитал“ за бъдещи артистични намеси, разказват от Френския институт.
ЗА ПЕНДА ДИУФ
На 19 години тя пише първата си пиеса - Poussière (Прах), без никога да е ходила на театър. Благодарение на нея, печели стипендия от Френския национален център за театър, след което е избрана от читателското бюро на Comédie-française. През 2008 г., благодарение на пиесата „Souriez, vous êtes filmés“ (Усмихнете се, снимат ви), печели стипендия от фондация „Бомарше“.
Разказва за пътуването си до Намибия, по стъпките на Франк Фредерикс, в автобиографичния текст „Pistes“ (Пътеки), който тя самата изиграва на фестивала в Авиньон през 2017 г. В него напомня и за избиването племената Хереро и Нама от германските колониални войски. В търсене на своята идентичност предприема инициативата да се сдобие и със сенегалско гражданство и става генерален секретар на антирасистката асоциация „Les Indivisibles“.
Участвала е в писателски резиденции във Френския институт в Тунис – „Вила Саламбо“, Кралския двор в Лондон, през 2024 г. във „Вила Албертин“ в Ню Йорк, Националния театър в Страсбург и Дома на писателите в Ла Рошел. Тя е и лауреат на стипендията „Les mondes Nouveaux“. Пенда Диуф е избрана за „нов театрален талант за 2023 г.“ от SACD (Дружеството на авторите и композиторите на драматични произведения във Франция).
/ ГН