Финалната инициатива, посветена на деветнадесетия национален Маратон на четеното, в община Ценово премина под мотото „Бабо, разкажи ми приказка“. Ученици от началния курс на ОУ „Христо Ботев“ гостуваха на жените с посребрели коси от Пенсионерския клуб „Млади сърца“. Срещата премина при висок емоционален градус. Един от акцентите, който прикова вниманието на малки и големи, бе свързан с Националната седмица на българския училищен химн „Върви, народе възродени“. Секретарят на местното читалище Веска Димитрова увлекателно разказа малко известни подробности около написването не само на текста, но и за музиката на песента. За да отдадат заслужена почит към автора на текста, написан в Русе през 1892 г. от Стоян Михайловски, баби и внуци заедно изпяха песента.

Възрастните жени започнаха да разказват на децата увлекателно приказки като си припомняха детските си години. От спомените оживяха героите от „Котаракът в чизми“, незабравимите персонажи от басните на Стоян Михайловски. Децата сами достигаха до поуките от народните мъдрости и обещаха да ги помнят още дълги години. Малки и големи с интерес изгледаха прожекцията на приказката „Златната баба“.

В края на срещата децата получиха и по читателски дневник, в който да записват впечатленията си от прочетените книги. Повечето от малчуганите обещаха да се превърнат в редовни читатели на библиотеката и да бъдат особено активни през лятната ваканция.