Художникът Красен Бербенков представя изложба живопис „Пространствени варианти” в Градската художествена галерия „Борис Георгиев” във Варна. Тя може да се види до 18 май. Това е 25-ата самостоятелна изява на артиста в страната, той има и десет изложби в чужбина. 
Новата му колекция включва предимно големи и средни формати, изпълнени в акрил, масло и смесена техника, създадени в началото на тази година. Пред БТА художникът каза, че е искал с изложбата му до публиката да достигне усещането за морето, за неговия въздух и състояния. Картините са рисувани не от натура, а на базата на спомените на автора от детството му, прекарано в добруджанския край и по Северното Черноморие. Затова бреговете в творбите му са по-стръмни, с отвесни скали. „Тези места си имат собствена романтика и много хубави състояния“, каза авторът и добави, че се е опитал да улови настроенията, които създават брегът, морето, лодките. 
Другото, което вълнува твореца, е цветът с неговите внушения, действие при различни условности, настроенията, които чрез него могат да се извлекат от картината, сподели Бербенков. За изложбата си той прави и експерименти с печатарско мастило, акрил и маслена боя върху офсетова хартия, които са започнати като рисунки, но впоследствие се превръщат в произведения със смесена техника. Художникът рисува и свой автопортрет, в който реалистичният образ е завършен в по-мрачно настроение с драматични цветове.
Работите си авторът представя нерамкирани, защото не обича рамките и смята, че големите формати не ги изискват. Някои произведения не завършва до края, оставя белотата на платното да действа като паспарту или като изолация на пространството на стената от самата картина. С това той иска да предаде и на зрителите усещането си за свобода, за живопис извън ограничението. 
По същия начин Бербенков се отнася и към определянето на стила на неговото изкуство, смятайки че това е по-скоро работа на изкуствоведите. „Аз самият държа да бъда освободен от всякакви рамки, търся творческите проблеми в по-свободен формат, в експресивността. Обичам движението, живота, енергията като сила на внушението. Това е посоката, в която работя“, каза той.
Художникът е преподавател по изобразително изкуство в Националното училище по изкуствата (НУИ) „Добри Христов” във Варна вече повече от 30 години. Връзката с учениците и тяхното обучение също е част от неговия творчески процес на опознаване и търсене, сподели той. Схващането му е, че в такава професионална гимназия учителят трябва да се занимава активно с изкуство, да прави изложби, да участва в художествения живот на страната, защото така ще познава съвременните тенденции и модните насоки. Той самият обича да посещава галериите в страната и чужбина и когато пътува прекарва най-много време в изложбените зали. 
Красен Бербенков е роден в Добрич, завършил е живопис в Националната художествена академия в класа на акад. Светлин Русев. Член е на Съюза на българските художници. Един от основателите на специалност Изящни изкуства в НУИ „Добри Христов”. Има самостоятелни изложби в България, Германия, Испания, Словакия, Великобритания, Италия и Кувейт, участвал е в множество колективни изложби. Негови творби са собственост на Националната галерия, на ГХГ-Варна, ХГ-Добрич и други галерии, както и на частни колекции. Носител е на Националната награда за живопис в изложба-конкурс „Човекът и морето“ през 1989 г. и на специалната награда за живопис на дирекция „Култура и духовно развитие“ при Община Варна от 2006 г.